Chávez beiktatása elmarad

Távollétében nem iktatják be hivatalába Venezuela elnökét, aki azonban eskütétel nélkül is maradhat a hivatalában – döntött a legfelsőbb bíróság.

Elmarad Hugo Chávez csütörtöki beiktatása, miután a rákbeteg venezuelai elnök továbbra is gyógykezelésen van Kubában. A dél-amerikai országot 1999 óta irányító politikus negyedszeri hivatalba lépésének ünnepi ceremóniáját a korábbi tervek szerint Chávez távollétében is megtartották volna, ám a törvényhozás – hivatalosan az elnök kérésére – szerdán úgy döntött, az októberi győzelem után csütörtökre tervezett beiktatást elhalasztják, a mandátum törés nélkül, automatikusan folytatódik.

Az elnök gyógyulását hirdető rajz Caracasban.
A woman walks past a graffiti depicting Venezuelan President Hugo Chavez and the word 'healing' in Caracas Janaury 7, 2013. Chavez's formal swearing-in for a new six-year term scheduled for January 10 can be postponed if he is unable to attend due to his battle to recover from cancer surgery, Venezuela's vice president Nicolas Maduro said. Maduro's comments were the clearest indication yet that the Venezuelan government is preparing to delay the swearing-in while avoiding naming a replacement for Chavez or calling a new election in the South American OPEC nation. REUTERS/Jorge Silva (VENEZUELA - Tags: POLITICS)

Venezuela alkotmánya szerint az elnöknek a nemzetgyűlés előtt kell hivatali esküt tennie, de ha ott nem tud megjelenni, akkor a legfelsőbb bíróság iktatja be. A testület elnöke, Luisa Estela Morales szerdán egyébként legálisnak ítélte a chávezista többségű nemzetgyűlés  döntését a mandátum automatikus meghosszabbodásáról, ami azt jelenti, hogy nem kell megjelennie a csütörtökre tervezett beiktatáson. „Nincs szükség egy új eskütételre, minthogy nem szakad meg az államfői funkció betöltése” – érvelt Morales, aki szerint az eskütételre a bíróság előtt kerül majd sor, amint elhárul az államfőt akadályozó körülmény. Ez egyúttal azt jelenti, hogy Diosdado Cabello házelnök egyelőre nem veszi át az elnöki teendők ellátását, annak ellenére – állítja az ellenzék –, hogy ezt írja elő az alkotmány.

Az ellenzék szerint Chávez távolléte miatt alkotmányos válság lépett fel Venezuelában. Ha holnapig nem lép hivatalba, az elnök mandátuma lejár, és 30 napon belül új választásokat kellene kiírni. A hivatali teendőket elvileg Nicolas Maduro alelnök és kijelölt utód vehetné át, ám az ő mandátuma szintén véget ér csütörtökön, így az alkotmány szerint a hatalom ideiglenesen a házelnökre, Cabellóra száll – érvelt Henrique Capriles ellenzéki vezető, Miranda állam kormányzója, aki októberben alulmaradt az elnökválasztáson Chávezzel szemben.

Az 58 éves Chávez december 10. óta van Kubában, előtte televíziós beszédben jelentette be, hogy már a negyedik sebészeti beavatkozáson kell átesnie esik át 2011 júniusa óta, amikor először diagnosztizáltak rákos szöveteket a szervezetében. Az elnök 30 napja nem dott életjelet magáról a nyilvánosság előtt, nem nyilatkozott sem rádiónak, sem televíziónak, csak a stílusát egyre többszsör imitáló Maduro olvasta fel a üzenetét karácsonykor.

Az elnök egészségi állapotáról ellentétes hírek jelentek meg az elmúlt másfél év alatt. Egykori orvosa, Salvador Navarrete 2011 októberében, amikor elhagyta Venezuelát, úgy nyilatkozott, hogy az elnöknek legfeljebb két éve lehet hátra, ám az év során Chávez többször megjelenve a kamerák előtt – a kemoterápiás kezelés miatt kopaszon –, jó erőben inkább betegségéről viccelődött. Beiktatásának halasztása azonban egészségi állapotának nehéz helyzetét jelzi, amelynek nyomán már felvetődik a kérdés, hogy ki válthatná az Chávezt a 29 milliós országban.

Cabello hétfőn arra hívta fel az államfő híveit, hogy csütörtökön a beiktatási ceremónia sorsától függetlenül vonuljanak utcára, és biztosítsák támogatásukról a 21. századi szocializmust hirdető államfőt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.