Charles Taylornak börtönbe kell vonulnia

Charles Taylor volt libériai elnök fellebbezett az ötvenévnyi börtönbüntetés ellen, de a bíróság elutasította kérelmét.

Tavaly májusban ötven év börtönre ítélte Charles Taylort a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló ENSZ-bíróság. A volt libériai elnök fellebbezett az ítélet ellen, a bíróság azonban most közölte, az eljárás során minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy Taylor háborús bűntetteket követett el, és börtönbüntetését sem csökkentik.

A volt elnök - akit tizenegy vádpontban ítéltek el - fegyverekkel támogatta a kegyetlenségéről elhíresült Forradalmi Egyesült Frontot (RUF) az 1991 és 2002 között zajló polgárháború során Sierra Leonéban. Cserébe rendszeresen gyémántszállítmányt kapott. A RUF fegyveresei terror alatt tartották a lakosságot, megerőszakolták a nőket, gyilkoltak, gyerekkatonákat toboroztak.

Az exelnök ügyvédei azzal érveltek, hogy a tárgyalás során jogi hibákat követtek el, írja a BBC. Taylor egyébként végig ártatlannak vallotta magát, és azt állította, csak azért tartott kapcsolatot a lázadókkal, hogy a harcok befejezésére buzdítsa őket. A második világháború óta Taylor volt az első államfő, akit egy nemzetközi bíróság előtt háborús bűnök miatt elítéltek.

Taylor börtönbüntetésének letöltését várhatóan nem otthon, hanem külföldi börtönben fogja megkezdeni. Nagy-Britannia felajánlotta már, hogy fogadja, de szóba jöhet Svédország és Ruanda is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.