Cenzúrázzák az olimpiát a brazilok

A riói olimpia önkénteseként dolgozó újságíró, Luis Moreira a közösségi médiában fakadt ki, amiért a szervezők betiltottak minden jellegű politikai demonstrációt a sportesemény területén. A 26 éves publicista szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a helyi olimpiai bizottság döntése a szólás szabadság teljes eltiprásával egyenlő, ezért inkább visszalép a szervezéstől.

A visszalépését indokló népszerű posztjában Moreira azt fejtegeti, hogy Brazília alkotmányát semmilyen játékszabálynak nem lehet alárendelni, és felháborodva jelenti ki, hogy ő nem erre szerződött, amikor elvállalta az önkéntes munkát.

Fotó: Ueslei Marcelino / Reuters

Augusztus 6-án a brazil rendőrség 12 olyan nézőt távolított el a Minerao stadionból, akik az ideiglenes elnök, Michel Temer távozására felszólító pólókat viseltek magukon, a kezükben pedig egy „Gyere vissza, demokrácia" feliratú transzparenst tartottak. Egy másik esetben, a Temer ellen buzdító transzparens miatt a biztonsági erők erőszakot is alkalmaztak a Sambodrómo egyik nézőjével szemben.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a riói szervező bizottság bizottság elmondása szerint a rendőrök azt az utasítást kapták, hogy a demonstrálókat fel kell kérniük a tevékenység befejezésére, és amennyiben ennek nem tesznek eleget, erővel is eltávolíthatják őket a lelátókról.

A szervezők még egy, a jelenleg felfüggesztett Dilma Rousseff elnök által májusban hozott törvénycikkre hivatkoznak, amely kimondja, hogy tilos minden olyan zászló, tábla vagy szimbólum megjelenítése az olimpián, amely rasszista, idegengyűlölő vagy egyéb diszkriminatív üzenetet hordoz. Moreirával együtt azonban sokan úgy vélik, hogy ebbe a jogi kategóriába nem tartozik bele a választás nélkül az ország élére kerülő Temer elleni tiltakozás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.