Cenzúrázott képviselői elszámolások

Bőven fogyott a fekete tinta, mielőtt a westminsteri parlament alsóháza közzétette a világhálón a visszaélésekre is utaló, egymillió adatot tartalmazó dossziét. Az első sajtóvisszhang sokkal inkább arra utal, hogy a közegek védelmükbe veszik a pénzsóvár, a lehetőségeket utolsó cseppig kihasználó honatyákat. Annyi azért kiderül belőle, hogy Gordon Brown adófizetői pénzből vasaltatta az ingjeit.

Időigényes olvasmány a parlament alsóháza által csütörtökön közzétett lista a 646 országgyűlési képviselőnek kifizetett költségtérítésekről. A PDF fájlformátumban könnyen hozzáférhető virtuális akták érdekessége, hogy legalább annyi cenzúrázott, fekete tintával olvashatatlanná tett oldalt tartalmaznak, mint amennyi tényt közölnek.

Kétségtelen, a hivatalos jelentés elbújhat a The Daily Telegraph hasábjain május eleje óta folyamatosan nyilvánosságra hozott leleplezések mögött. Az információhoz való szabad hozzáférhetőségéről szóló törvény alapján napvilágot látott dokumentum feltűnő fogyatékosságait biztonsági megfontolásokkal magyarázzák a hatóságok. Az első sajtóvisszhang sokkal inkább arra utal, hogy a közegek védelmükbe veszik a pénzsóvár, a lehetőségeket utolsó cseppig kihasználó honatyákat.

A www.parliament.uk portálon névsor szerint megjelenő költségelszámolásokból nyilvánvaló, hogy ha nem történt volna meg a masszív kiszivárogtatás és a Telegraph nem állította volna több tucat tényfeltáró újságíróját és jogászát az ügyre, nem robbanhatott volna ki a botrány, melynek következtében a házelnökön kívül egy tucat kormánytag vesztette el az állását és mintegy húsz képviselő kényszerült mandátuma azonnali, vagy a jövő évre várható parlamenti választás előtti visszaadására. A lajstromban a 2004-2008 közötti kifizetések jelennek meg, de nem derül ki, milyen tételeket utasított el a Fees Office, a költségtérítési iroda.

A tárgyalt időszakban egy-egy képviselő évi 24 ezer fontos (7,9 millió forint) keretből gazdálkodhatott különböző szükségletei (étkezés, utazás, „második otthonának” fenntartási költségei, stb.) kielégítésére. A számlák tanúsága szerint 2007-08-ban összesen 1,197 millió, átlagosan havonta 154 fontot terheltek az államháztartásra étkezési hozzájárulás címén, évi 64 ezer fontos fizetésük kiegészítéseként.

Nem jött ki jól az összefoglalóból a mindeddig megkímélt, Európa irányítására törekvő Tony Blair sem. A New Labour egyik építésze, akinek anyagiassága eddig is sem volt titok, mindössze két nappal a Downing Street 10.-ből való önkéntes kiköltözése előtt 7000 fontos számlát nyújtott be a  sedgefieldi választókerületi házán elvégzett tetőjavítási munkálatokra. Az volt kormányfő ügyesen forgatta a második otthonára felvett jelzálogkölcsönt is, amelyből kényelmesen ki tudta fizetni az elegáns Connaught Square-en található, 3,65 millió fontot kóstáló új londoni „főhadiszállásának” előlegét. Blair mára öt ingatlanból álló, 10 millió font értékű portfólióval rendelkezik. Ami utódját, Gordon Brownt illeti, ő lényegesen szerényebb, mégis az adófizetők állják ingeinek vasalását és a Sky TV sportcsatornáinak díját.

Gordon Brown szerényebben élt vissza a költségtérítésekkel elődjénél
Gordon Brown szerényebben élt vissza a költségtérítésekkel elődjénél
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.