Célponttá tette a menedékkérőket a piros ajtó

Panaszkodnak az észak-angliai Middlesbrough-ban élő külföldi menedékkérők, mert többségüket olyan lakásokban szállásolták el, amelyek bejárati ajtói pirosra vannak festve, és ez rasszista támadások célpontjaivá teszi őket.

A The Times londoni napilap beszámolója szerint tojással, kövekkel dobálják az ablakaikat, kutyaürülékkel kenik be az ajtókat, és sértéseket kiabálnak feléjük.

Nagy-Britanniába a tavalyi menekülthullámmal nem érkezett olyan sok menedékkérő, mint Európa más országaiba, de a migrációval kapcsolatos aggodalom és feszültség ott is megnőtt az olyan körzetekben, ahol sok bevándorló él. James Brokenshire bevándorlásügyi miniszter mindenesetre az ügy kivizsgálását ígérte, és azonnali intézkedést helyezett kilátásba, ha kiderül, hogy diszkrimináció történt.

Az ingatlanok tulajdonosa a G4S multinacionális biztonsági cég egyik alvállalkozója, a Jomast, amelynek ügyvezető igazgatója tagadta, hogy szándékos megkülönböztetés áldozatai lennének a menedékkérők. Szavai szerint az összes ingatlanjukhoz ilyen festéket szállítottak, méghozzá nagy mennyiségben.

Az Afganisztánból érkezett Ahmad Zubair azt mondta a The Timesnak, hogy a zaklatások megfékezése érdekében ő fehérre festette lakása bejáratát, ám a Jomast munkásai – a cég politikájára hivatkozva – újra pirosra kenték át azt. A G4S szóvivője viszont most bejelentette: a Jomast beismerte, hogy a menedékkérők lakásainak többségében valóban piros a bejárat, és vállalta azok átfestését, mégpedig úgy, hogy egyetlen szín se legyen meghatározó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.