Célkeresztben az exkormányfő a bányászjárás miatt

A román államfő jóváhagyta a bűnvádi eljárás megindítását Petre Roman exkormányfő, valamint Gelu-Voican Voiculescu egykori miniszterelnök-helyettes és Victor Athanasie Stanculescu volt védelmi miniszter ellen az 1990-es bányászjárás ügyében – közölte kedden Klaus Iohannis hivatala.

A legfőbb ügyész múlt csütörtökön fordult az államfői hivatalhoz jóváhagyásért, a miniszteri felelősségről szóló törvény értelmében ugyanis egykori tárcavezetők ellen csakis az elnök kérheti a bűnvádi eljárás megindítását (képviselő vagy szenátor ellen a törvényhozás). Az elnök ezt a kérést hagyta jóvá kedden.

Az ügyészség márciusban kezdte újra a korábban lezárt vizsgálatokat az 1990. júniusi véres bukaresti események kapcsán, miután 2014 szeptemberében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) nagykamarája az atrocitások kivizsgálására és kártérítésre kötelezte a román államot.

Az ügyészség múlt szerdán közölte, hogy emberiesség elleni bűnök gyanújával eljárást indított Ion Iliescu volt államfő és Virgil Magureanu, az 1990-es marosvásárhelyi véres események után újraalakult titkosszolgálat (SRI) első igazgatója ellen. Az eljárás megindításáról szóló ügyészi határozat szerint 1990. június 11–12-én az ideiglenes kormányzat akkori vezetői – Iliescu, Roman, Magureanu, Voiculescu és mások – döntöttek az akkor egy hónapja tartó ellenzéki tüntetés erőszakos felszámolásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.