Célkeresztbe vették az al-Kaida menedzserét

Az egyelőre nem világos, hogy Abu Jahja al-Libi, a terrorszervezet második embere is életét vesztette-e a pilóta nélküli amerikai repülőgép tegnapi támadásában.

Tizenöt ember halt meg hétfőn egy amerikai drón támadásában a pakisztáni Észak-Vazirisztán tartomány törzsi területein, de az nem világos, hogy az akció fő célpontja, Abu Jahja al-Libi az áldozatok között van-e – jelentették be kedden amerikai tisztviselők. Eszerint a drónról két rakétát lőttek ki: az első három szélsőségessel végzett, a második tizenkettővel. Utóbbiak az első detonáció hallatán siettek a helyszínre.

Hamid Navaz volt pakisztáni belügyminiszter nyilatkozik a sajtónak 2008-ban. Iszlámábád szerint az évek óta zajló dróntámadások a szuverenitását sértik
Pakistan's Interior Minister Hamid Nawaz speaks to the media in Islamabad February 1, 2008. A missile strike that killed senior al Qaeda leader Abu Laith al-Libi in Pakistan this week marked the first big success the United States has notched in the region against Osama bin Laden's group for over two years. "There was an explosion and a few people were killed. How the explosion took place. We don't know," Hamid told reporters on Friday, denying knowledge of any missile attack. REUTERS/Mian Khursheed (PAKISTAN)

Libi esetleges halála nagy veszteség lenne az al-Kaida számára: a líbiai származású férfi afféle menedzserként, a terrorszervezet mindennapi működésének irányítójaként tevékenykedik az Oszama bin Laden tavalyi halála után vezérré előlépett Ajman az-Zavahiri mögött. Libinek – aki nem mellesleg az al-Kaida főideológusa és a CIA szerint jövőbeli vezetője is – 2009-ben egyszer már keltették halálhírét, de az erről szóló információk nem bizonyultak igaznak. Saját bevallása szerint a terroristavezér korábban volt amerikai fogságban is, legalábbis amíg meg nem szökött az idén Korán-égetésekről hírhedtté vált bagrami támaszpontról Afganisztánban.

Pakisztánban a külügyminisztérium illegálisnak minősítette és élesen elítélte az amerikai akciót. Washington csak nemrég ismerte el hivatalosan az egyébként közszájon forgó tényt, hogy amerikai drónok évek óta rutinszerűen átcsapnak Pakisztánba terroristavadászat közben. Ahogy John Brennan, Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója május elején fogalmazott, a dróntámadás legális, etikus, szükséges és arányos módszer a terrorizmus elleni küzdelemben, és rendkívüli elővigyázatossággal és körültekintéssel tervezik meg őket – főleg, ha amerikai állampolgárok likvidálására készülnek. (Jogvédő körökben tavaly nagy felhördülés kísérte az amerikai születésű jemeni prédikátor, Anvar al-Avlaki megölését: az al-Kaida kommunikációs igazgatójának számító terrorista szeptemberben vesztette életét egy célzott dróntámadás során.)

Afganisztánban, Pakisztánban és Jemenben az elmúlt néhány év alatt több szélsőségessel végeztek drónok. Bár Brennan ennek kapcsán hangsúlyozta, az akciókat az érintett kormánnyal mindenben együttműködve hajtják végre, a nyilvánosság előtt Kabul és Iszlámábád általában cáfolja, hogy előzetes tudomása lenne róluk, és élesen bírálja is a gyakorlatot. Ez érthető is: nehéz úgy védeni a mundér becsületét, hogy a drónoknak kirívóan sok polgári áldozatuk van – ahogy azt Brennan maga is elismerte. A New York Times a múlt héten írt arról, hogy Washingtonban videokonferenciákon döntenek a likvidálandó terroristák névsoráról, és ha fennáll a veszély, hogy polgári áldozatai is lesznek, a végső parancsot maga Obama adja ki az adott akció elindítására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.