Celebekből brit képviselők?

Martin Bell, egykori háborús tudósító és Terry Waite, a legismertebb libanoni túsz szervezésében huszonöt független jelölt szállna harcba a korrupt brit honatyák választókörzeteiben.

A westminsteri képviselők irigylésreméltó, 82 napos szabadsága alatt sem csendesült el a brit politikai életet beárnyékoló költségtérítési botrány. A közvélemény emlékezete nem lankad: újabb és újabb közéleti személyiségek, részben celebek jelentik be szándékukat, hogy a várhatóan jövő év májusi parlamenti választáson magukat lejáratott politikusok helyeit céloznák meg.

Elsőként kötelezte el magát a BBC egykori sztárja, a That’s Life aktuális műsort 1974 és 1994 között vezető Esther Rantzen. A megfélemlítő stílusú, megvesztegethetetlen benyomást keltő médiaszakember a Luton South választókerületben váltaná a távozását már korábban bejelentő Margaret Morant. A munkáspárti képviselőnő a The Daily Telegraph napilap által nyilvánosságra hozott esetek közül az egyik leginkább kifigurázottat „jegyezte”.

22 ezer 500 fontot (több mint hétmillió forintot) számolt el a választókerületétől 160 kilométerre található „második otthona” száraz korhadásának kiküszöbölésére. Esther Rantzen ünnepélyes ígéretet tett, hogy soha egy pennyt nem fog az adófizetőkre hárítani háza fenntartási költségeiből. A tapasztalt újságírónőt nem könnyű kihozni a sodrából. A választópolgárok egyelőre rokonszenvvel követik kiruccanását a politikai életbe.

Legutóbb Martin Bell, a BBC volt háborús, utoljára boszniai tudósítója és Terry Waite egykori libanoni túsz fogott össze. Ők legalább huszonöt független jelöltet készülnek állítani magukat lejáratott képviselők ellenében. Bell 1997-ben Neil Hamilton konzervatív honatyával szemben a korrupció ellen fellépve jutott be a parlamentbe. A vérzivatarban is fehér öltönyt viselő hetvenéves riporter négyévi westminsteri szolgálata nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így egyelőre bizonytalan, megméretteti-e magát újra.

Terry Waite a canterburyi érsek képviselőjeként próbált közvetíteni Libanonban, mielőtt maga is a túszok sorsára jutott, és 1763 napot töltött fogságban. Ő Bury St. Edmundsban indulna a választáson, „megtisztítva” a politikát David Ruffley konzervatív képviselőtől. Utóbbi több mint 2000 fontos tévékészüléket vetetett meg az adófizetőkkel a Harrods luxusáruházból. Waite májusban heves támadást indított a politikai rendszer ellen, mind a Munkáspártot, mind a Konzervatív Pártot „haldoklónak” nyilvánítva.

Nagy-Britanniában nincs különösebb befolyásuk a független képviselőknek. A jelenlegi ciklusban egy bizonyos Richard Taylor az egyetlen, eleve „el nem kötelezett” honatya, míg a másik öt a nagy pártoknak fordított hátat. Legismertebb közülük a munkáspárti rebellis exminiszter, Clare Short, aki új pozíciójában nem ragadja meg a választók fantáziáját.

újabbnál újabb celebek jelentkeznek a magukat lejárató brit politikusok helyére
Westminster
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.