Ceausescu még egy évig húzta volna

Egykori építésze szerint a román diktátor halálos beteg volt: prosztatarákja mellett gondok voltak a torkával, és cukorbetegségben is szenvedett. Kivégzésekor már dolgoztak a mauzóleumán.

21 évvel azután, hogy kivégezték Nicolae Ceausescut és feleségét, Elenát, a diktátor építésze, Camil Roguski meglepő bejelentést tett a Libertatea román bulvárlapnak: a Román Kommunista Párt vezére halálos beteg volt.

Roguski szerint a hipochonder Ceausescunak, aki kivégzésekor, 1989. december 25-én 71 éves volt,, amúgy csupán egy éve lett volna hátra. „Azon kívül, hogy cukorbeteg volt, és gondok voltak a torkával, azt hallottam, hogy prosztatarákban is szenvedett. A hozzá közel álló emberek ezt tudták. Egy adott pillanatban egyikük odajött hozzám, és megkérdezte, hová temetjük. Akkor jöttem rá, hogy állapota súlyos. És akkor kezdtem el dolgozni egy mauzóleum vázlatán – magyarázta az építész.

Roguski azt is megosztotta, hogy a diktátor betegesen irtózott a fertőzésektől. „Nagyon félt attól, hogy megfertőződik. Ezért bárhová is utazott, mindig magával vitte, amire szüksége volt: a Campulung vizétől kezdve, amelyben tisztálkodott, egészen az edényekig, amelyeket csak ő használt” – számolt be a Roguski a diktátor rigolyáiról.

Ceausescu-emlékmű egy craiovai magánparkban. Eddig hiába eddig próbálta meg kiaknázni turisztikai szempontból a kommunizmust
A monument to Romania's late Stalinist dictator Nicolae Ceausescu in a private park dedicated to the country's communist past near Craiova (250km west of Bucharest) is seen in this November 10 file picture. Many in the impoverished countryside are nostalgic of Ceausescu ahead of Sunday's elections, saying they miss the job security they enjoyed during his time, and are expected to back the ruling socialists, successors of his communist party. TO GO WITH FEATURE BC-ROMANIA-ELECTIONS-DIVIDE. File picture November 10, 2004. REUTERS/Bogdan Cristel REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.