Ceausescu a magyarok miatt utálta meg Európát

Az Adevarul bukaresti napilap korabeli sajtódokumentumokat idéz, amelyek egyértelműsítik: Ceausescuban elvakult dühöt váltott ki a G7-ek döntése, hogy a gazdasági és politikai reformokat komoly kölcsönökkel támogatják Lengyelországban és Magyarországon.

Az elmúlt évtizedek politikai eseményeit felelevenítő sorozatában a befolyásos bukaresti napilap Románia és az Európai Unió – pontosabban annak egyik előzménye, a Közös Piac – kapcsolatával foglalkozik. A hatvanas években, míg a Nyugat méltányolta Románia Moszkvától távolságot tartó politikáját, addig Nicolae Ceausescu is kedvező nyilatkozatokat tett a kontinens integrációjáról. Ez azonban később alapvetően megváltozott – írja az Adevarul bukaresti napilap.

A pozitív nyilatkozatok persze nem azt jelentik, hogy Ceausescu akár egyetlen percre is magáévá tette volna a Nyugat által követett politikai elveket és gazdasági gyakorlatot.

Ez gyorsan ki is derült azután, hogy Brüsszel figyelme más államok felé fordult. A cikk korabeli sajtódokumentumokat idéz, melyek egyértelműsítik: Ceausescuban elvakult dühöt váltott ki a G7-ek döntése, hogy a gazdasági és politikai reformokat komoly kölcsönökkel támogatják Lengyelországban és Magyarországon.

Ez fordulópontot jelentett Ceausescu egész mentalitásában, ezt követően már ki is mondta azt, amit addig csak gondolt, vagyis, hogy az Európai Unió eleve halvaszületett ötlet, hisz egyetlen valamirevaló állam sem fogja feladni nemzeti szuverenitását és integritását, cserébe a nyitott határokért.

Ennek tudatában ma már komikusan hat Ceausescu egyik volt külügyminiszterének, Ştefan Andreinak az az, egyébként abszurd kijelentése a kilencvenes évek elején, amelyben egykori gazdáját az Európai Unió úttörőjeként aposztrofálta, egyszerűen azért, mert a volt szocialista táborból valóban ő volt az első – 1967-ben –, aki kapcsolatokat létesített a Közös Piaccal.

 

Forrás: globusz.net

Ceausescu-emlékmű egy craiovai magánparkban. Eddig hiába eddig próbálta meg kiaknázni turisztikai szempontból a kommunizmust
A monument to Romania's late Stalinist dictator Nicolae Ceausescu in a private park dedicated to the country's communist past near Craiova (250km west of Bucharest) is seen in this November 10 file picture. Many in the impoverished countryside are nostalgic of Ceausescu ahead of Sunday's elections, saying they miss the job security they enjoyed during his time, and are expected to back the ruling socialists, successors of his communist party. TO GO WITH FEATURE BC-ROMANIA-ELECTIONS-DIVIDE. File picture November 10, 2004. REUTERS/Bogdan Cristel REUTERS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.