Ceausescu, a diktátorok balfácánja

„Pojáca volt, ravasz és érzéke volt a hatalom megtartásához" - jegyezte meg Szőcs Géza, felróva a román és a kelet-európai művészek nagy adósságát, hogy megírják, filmre vigyék a súlyos igazságokat arról, hogy „mi történt velünk, mibe léptünk át a forradalmak és rendszerváltás után”.

Ceausescu és felesége a forradalom napjaiban
BUC121:ROMANIA-REVOLUTION:BUCHAREST,20DEC99 - FILE PHOTO 21DEC89 - Late communist dictator Nicolae Ceausescu (C) is seen in this December 21 1989 file photo during his last adress to the people from the balcony of the headquarters of the Romanian Communist Party in Bucharest. His wife Elena (2nd L) and other officials attended. This month the country commemorates in subdued mood 10 years since the violent uprising, during which Ceausescu was toppled and shot on Christmas Day, 1989. More than 1,000 Romanians were killed across Romania in December 1989 during clashes between demonstrators and Ceausescu's security forces, in what amounted to eastern Europe's most violent anti-communist revolutions. rs/Photo by Rompres (NO ARK) (B/W ONLY) REUTERS

Andrei Ujica Nicolae Ceausescu önéletrajza című filmjét vetítették, majd kerekasztal-beszélgetést tartottak Szőcs Gézának, a NEFMI kultúráért felelős államtitkárának, marosvásárhelyi születésű költőnek a részvételével a Románia román szemmel című sorozat keretében csütörtökön a budapesti Terror Háza Múzeumban.

A Budapesti Román Kulturális Intézettel közösen szervezett sorozat Ceasescuról szóló dokumentumfilmje többszörösen kitüntetett alkotás. 2010-ben készült, kizárólag a Román Nemzeti Filmarchívum és a Román Televízió archív felvételeiből állította össze a rendező végigvezetve a nézőt a Ceausescu házaspár 1989 decemberi hadbírósági tárgyalásáig. A film Titus Muntean kutatásai alapján készült, és olyan felvételeket is tartalmaz, amelyeket a cenzúra miatt soha nem vetítettek.

Szőcs Géza a beszélgetésen kiemelte, hogy Ceausescu Übü király volt egy kafkai világban, ez a furcsa világ volt Románia. Ami pedig őt magát mint erdélyi költőt, írót, lapszerkesztőt illeti, a rendszer célja az volt, hogy folyamatosan lejárassák. Rámutatott, három nagy ellentmondás jellemezte a diktátort, először is rettegett, készült arra a pillanatra, amikor a nép ellene fordul. Ezért volt másfélmillió beszervezett ügynöke és erős cenzúra. Mégis fél óra alatt összeomlott a rendszere, ő és a felesége autóstoppal, menekült Bukarestből Ploiesti felé, de "elkapták" őket. A második paradoxon, hogy a kelet-európai diktátorok között ő kapta a balfácán szerepét, hadbíróság ítélte halálra, míg a többiek ágyban, párnák közt végezték be életüket.  A harmadik ellentmondás, hogy „tudtuk, láttuk, hogy a történelem legnagyobb gazemberéről van szó, mégis a vasfüggönyön túl, a józan ész és a jóízlés birodalmában a házaspárt kitüntető figyelemmel fogadták a nagyhatalmak vezetői, mint például Mao Ce-tung Pekingben, Carter amerikai elnök vagy II. Erzsébet angol királynő, egyetemek díszdoktorrá fogadták őket, s mindez mélyen demoralizálta a román értelmiséget” - fejtette ki Szőcs Géza.

Andrei Ujica, a karlsruhei egyetem tanára, aki 1981-ben, 30 évesen emigrált Németországba kifejtette, hogy Ceausescu műveletlen ember volt, de hatalomvágya óriási, született tehetsége volt a külpolitikához és 1968 és 1978 között ő volt a sztár a nemzetközi porondon.

„Pojáca volt, ravasz és érzéke volt a hatalom megtartásához" - jegyezte meg Szőcs Géza, felróva a román és a kelet-európai művészek nagy adósságát, hogy megírják, filmre vigyék a súlyos igazságokat arról, hogy „mi történt velünk, mibe léptünk át a forradalmak és rendszerváltás után”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.