Catherine Ashton sikeres félévet kívánt Magyarországnak

Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sikeres EU-elnökséget kívánt Magyarországnak, miután pénteken a Parlamentben megbeszélést folytatott Martonyi János külügyminiszterrel.

A főképviselő az MTI kérdésére nem kívánta kommentálni azokat a bírálatokat, "amelyek alapvetően azt célozzák, hogy aláaknázzák ezt a Magyarország számára nagyon fontos pillanatot és szerepet".

Elmondta, hogy a magyar külügyminiszterrel kinevezése óta szorosan együttműködött kül- és biztonságpolitikai kérdésekben, és az a cél, hogy ez a kooperáció folytatódjon a magyar EU-elnökség idején a közös uniós célok megvalósításáért. Úgy fogalmazott: az EU-ban nem 27 tagállam beszél egy hangon, hanem egy üzenet hangzik el 27 hangon.

A főképviselő kifejtette: tárgyalásaikon téma volt az előző napon befejeződött közel-keleti útja (Catherine Ashton a tervezettnél később, csak csütörtök este érkezett Budapestre sürgős közel-keleti útja miatt), az Iránnal Isztambulban folytatandó tárgyalások, a Szudánnal kapcsolatos kérdések, továbbá az EU keleti partnerség programja. Utóbbi témakörben Magyarország az elkövetkező hónapokban nagyon fontos csúcstalálkozót rendez - jegyezte meg a főképviselő a magyar külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Martonyi János megerősítette, hogy kettejük együttműködése nagyon jó. Kifejtette: az elmúlt hónapok tapasztalatai meggyőzték arról, hogy a Lisszaboni Szerződés által teremtett rendszer a külkapcsolatokban és a biztonságpolitikában jól működik, és ez alapvetően a főképviselő érdeme.

A külügyminiszter azt mondta, a magyar EU-elnökség az elkövetkező hat hónapban támogató-segítő szerepet kíván betölteni, "a mi feladatunk itt nem az irányítás", hiszen a Lisszaboni Szerződés értelmében megvan az a személy, aki irányítja, összefogja, koordinálja a közös külpolitikát - a kül- és biztonságpolitikai főképviselő. Ugyanakkor a soros elnökségnek is megvan a maga nagyon fontos szerepe - tette hozzá.

"Eddig is, amikor szükség volt ránk, segítettünk, a jövőben ugyanez lesz a helyzet, és természetesen folyamatos párbeszédben vagyunk, minden érzékeny és kevésbé érzékeny kérdésben egyeztetünk a megfelelő szinten" - mondta a magyar diplomácia irányítója, aki megjegyezte, hogy az EU-bővítésről is beszéltek.

Catherine Ashton az MTI azon kérdésére, hogyan kommentálná azokat az utóbbi hetekben megfogalmazott bírálatokat, amelyek szerint Magyarország nem alkalmas az EU rotációs elnökségének betöltésére, úgy válaszolt: "Nem reagálok azokra a véleményekre, amelyek alapvetően azt célozzák, hogy aláaknázzák ezt a Magyarország számára nagyon fontos pillanatot és szerepet". Azt mondta, nagyon büszke arra, hogy szorosan együttműködik a magyar külügyminiszterrel, és ezt a jövőben folytatják. Megjegyezte, reméli, hogy a sajtó "nagyon büszke arra, amit Magyarország képes lesz elérni az elkövetkező hat hónapban".

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője arra a kérdésre, hogy az EU elfogadja-e az iráni meghívást atomlétesítményeinek meglátogatására, azt mondta: az unió álláspontja az, hogy ezen létesítmények vizsgálata a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) feladata. Hozzátette, hogy az EU üdvözli Irán szándékát atomlétesítményeinek meglátogatásával kapcsolatban, de ez a NAÜ feladata és felelőssége.

Catherine Ashton pénteken tárgyalt Hende Csaba honvédelmi miniszterrel is, majd részt vesz a magyar kormány és az Európai Bizottság együttes ülésén.

Martonyi János külügyminiszter és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Országházban folytatott megbeszélésük után
Budapest, 2011. január 7. Martonyi János külügyminiszter és Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozik a sajtó képviselőinek az Országházban folytatott megbeszélésüket követően. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.