Castro a keleti szélben

Kínában tanulmányozza a reformokat a kubai vezető, aki hitelt vár Pekingtől.

Tapasztalatokért és hitelért utazott négynapos látogatásra Pekingbe Raúl Castro. A kubai vezetőt Hu Jintao elnök is fogadja, akivel Castro reményei szerint infrastrukturális fejlesztéssel és mezőgazdasági beruházással kapcsolatos szerződéseket írnak alá. Kuba második legnagyobb partnere, Venezuela után, az évi 1,8 milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat lebonyolító Kína. Peking azonban a hitelek folyósítását Kuba gazdasági reformjaihoz köti.

Raúl Castro kubai vezető Hu Jintaó kínai elnökkel Pekingben. Tanulmányút.
Cuba's President Raul Castro (L) and his Chinese counterpart Hu Jintao attend a signing ceremony at the Great Hall of the People in Beijing, July 5, 2012. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: POLITICS BUSINESS)

– Kubának van mit tanulnia egy olyan szocialista országtól, mint Kína – jelentette ki az AFP-nek a kínai társadalomtudományi akadémia kubai osztályának helyettes vezetője. Yang Jianmin szerint a tapasztalatok főként az export serkentése, a piac stabilizálása és a cégalapítás területén lesznek hasznosíthatóak a szigetországban. Szokatlan módon Castro szerdán kezdett vizitjén csak a második napra iktatták be a magas szintű politikai találkozókat.

A hatalmat bátyjától, Fidel Castrótól 2008-ban átvevő Raúl pénteken pedig olyanokkal is találkozik, akik a kínai vezetői generációváltás után kerülhetnek az 1,3 milliárdos ország élére: a kínai alelnökkel, Xi Jinpinggel, és Li Keqiang első miniszterelnök-helyettessel.

Az 59 éves Xi tavaly már járt Kubában, akkor tíz megállapodást kötöttek meg, többek között hitelszerződésről, amely Peking reményei szerint a kubai egészségügyi reform megvalósítását segíti elő. Kína a szigetország elsőszámú hitelezője lett az elmúlt húsz évben, a Szovjetunió megszűnése után. Bár Oroszország még mindig 20 milliárd dolláros hitelt tart számon.

A kubai vezetés óvatos reformokat hirdetett a párt áprilisi kongresszusán, lehetővé téve a kisvállalkozások tevékenységi területének szélesítését. Az állam jelenleg a munkavállalók 85 százalékát foglalkoztatja.

Castro Kína után Vietnamba látogat. A délkelet-ázsiai országgal különösen a mezőgazdasági kapcsolatok a fontosak, miután Vietnam Kuba legnagyobb rizsbeszállítója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.