Castro lánya visszatért

Miamiból haza, Havannába látogatott Alina Fernández Revuelta, Fidel Castro volt kubai vezető lánya, hogy felkeresse a beteg 88 éves édesanyját – értesült a Miami Herald.
Ez az első eset, hogy Revuelta hazatért Kubába 1993 óta, amikor parókában és hamis útlevéllel hagyta el a szigetországot egy Madrid felé tartó repülőgépen. Arról egyelőre nincs hír, hogy a 87 éves Fidel kész lenne találkozni a házasságon kívüli kapcsolatból született, ám akkor leányaként elismert Alinával.
Alina Fernández Revuelta 2003-ban. Többször szólított fel szigorú szankciókra a karibi szigetország vezetése ellen
Alina Fernández Revuelta 2003-ban. Többször szólított fel szigorú szankciókra a karibi szigetország vezetése ellen
Larry Downing / Reuters

Fidel, aki annak idején Mirta Diaz-Balarttal élt házasságban, a santiagói Moncada laktanya elleni sikertelen ostrom utáni börtönbüntetése idején levelezett Natalia „Naty" Revueltával. Kapcsolatuk a szabadulását követően mélyült el, és született meg Alina 1956 márciusában, aki viszont anyja férjének családi nevét, a Fernándezt kapta. Fidel akkor már elvált Diaz-Balarttól, ám nem az új kapcsolatára, hanem a forradalom szervezésére összpontosított Mexikóban.

Alina 1998-ban az Egyesült Államokban megjelent önéletrajzi könyvében azt állította, hogy csak tízéves korában tudta meg, ki is az igazi apja. Havannában egy ruházati bolt és éjszakai bár kombinációjaként szolgáló helyiségben modellként, majd a ruházati cég marketingigazgatójaként dolgozott. Az önkéntes száműzetésében írt könyvében apját diktátornak nevezte, s felrótta neki, hogy nem törődött vele. Ugyanakkor pozitív képet vázolt Fidel öccséről, Raúlról, aki szerinte nagyon családcentrikus volt. Ezt megismételte a Foreign Policy folyóiratnak adott 2008-as interjúban is, két évvel azután, hogy Raúl már átvette a hatalmat beteg bátyjától. Olyan ember volt, akire lehetett számítani. Mindig igyekezett segíteni, ha valamilyen gond támadt” – mondta róla.

Alina Spanyolországból Miamiba repült át, ahol ismert újságíró, rádióbemondó és műsorvezető lett. Mindig határozottan bírálta a kubai rendszert. Többször szólított fel szankciókra a szigetország vezetése ellen.

A Raúl által kezdeményezett gazdasági nyitást, a magánszektor bővülését, majd a külföldre utazások liberalizálását Alina üdvözölte, ám alig hat hete az Efe spanyol hírügynökségnek még úgy nyilatkozott, hogy még nem tartja elérkezettnek az időt a hazalátogatására, noha nagyon fáj neki, hogy annyi ideje nem láthatta édesanyját. Ebben az interjúban az újságíró kérdésére, hogy gyűlöli-e apját, azzal válaszolt: „A gyűlölet szó túl erős, más kérdés, hogy úgy vélem, a kegyetlenség bizonyos szintje jellemzi természetét". Azt is megjegyezte, nem tartja valós lehetőségnek, hogy találkozzék apjával, mert mind a két fél részéről hiányzik ehhez az érdeklődés. „Nincs mit mondanom neki" – fogalmazott.

Jól értesült források szerint 88 éves anyja a közelmúltban elesett, eltörte az egyik lábát, állapota egyelőre nem javul, ez késztethette Alinát korábbi döntése megváltoztatására.

A havannai látogatás mindenképpen újabb jele a változásoknak Kubában, hiszen nincs hír arról, hogy a rendszert bíráló Alinának problémája lett volna a repülőtéri belépéskor vagy később a kubai fővárosban. Miként más ismert kubai ellenzékiek is el- és visszautazhattak Kubába.

Fidelnek az első házasságából egy fia, Fidel Ángel, azaz „Fidelito" született, aki hosszú ideig a kubai atomenergia-bizottságot vezette. A második házasságából Dalia Soto del Valléval öt fiú jött világra. Közülük többen is fontos pozíciókat töltenek be. A Castro-életrajzírók szerint a visszavonult kubai vezetőnek nemcsak Alina Fernández született házasságon kívüli kapcsolatból, hanem egy ismeretlen nevű asszonytól Jorge Ángel Castro, valamint egy másik futó kapcsolatból még 1953-ban egy leány, Francisca Pupo, aki jelenleg szintén Miamiban él.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.