Castro Guantánamót követeli

Raúl Castro a kereskedelmi embargó megszüntetését, a guantánamói tengerészeti bázis visszaadását, valamint azt kérte az Egyesült Államoktól, hogy a havannai-washingtoni kapcsolatok normalizálódása előtt töröljék Kubát a terrorizmust támogató országok listájáról.

„A diplomáciai kapcsolatok helyreállítása a kezdete annak a folyamatnak, amely a bilaterális kapcsolatokat normalizálja. De ez nem lehetséges addig, amíg a blokád létezik és amíg nem adják vissza az illegálisan elfoglalt guantánamói tengerészeti bázist” - mondta a kubai elnök a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének csúcstalálkozóján Costa Ricában. A kijelentésre amerikai részről eddig nem reagáltak - írja a BBC. A guantánamói területet 1903 óta veszi bérbe az amerikai kormány.

A két ország múlt hónapban jelentette be a diplomáciai kapcsolatok helyreállítását. Előző héten Havannában tartottak magasszintű diplomáciai tárgyalásokat, melyen egy kongresszusi delegáció képviselte az amerikai felet. A tárgyalás témája a nagykövetségek újranyitása volt a két fővárosban. Obama már felszólította a Kongresszust, hogy vessen véget az 1962-ben kivetett kereskedelmi embargónak, januárban pedig az amerikai elnök lazította a karibi országgal kapcsolatos kereskedelmi és utazási szigorításokat.

A kubai állami lap kedden egy levelet közölt, melyben Fidel Castro azt írta: „Mindig védelmezni fogjuk az együttműködést és a barátságot a világ minden népével, beleértve a politikai ellenfeleinket is. Az, hogy nem bízom az amerikai politikában, nem jelenti azt, hogy visszautasítom a konfliktusok békés rendezését” - írta.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.