Cápák úszkálnak az amerikai utcákon

Az odakint tomboló Sandy miatt szobafogságban tengődő amerikaiak, úgy tűnik, unatkoznak, a poszttrópusi ciklonná szelídült hurrikán érkezésével ugyanis az Egyesült Államokban fellendült a rémhírüzlet. Rengeteg Sandyre aktualizált hamis kép terjed az interneten.

A hamisítók egyik kedvenc motívuma a cápa: ha lehetne hinni egy interneten keringő felvételnek, a ragadozó hal egyik példánya ott cirkál a New Jersey-i kisváros, Brigantine utcáit elárasztó vízben. A képről az Atlantic derítette ki, hogy hamis, de a hivatásos rettegőknek van még egy kép, szintén lakóházak között úszkáló cápával, amelyikről egyelőre nem sikerült bebizonyítani, hogy csak egy megtévesztő montázs lenne. (A magazin összeállításáért és a lenyűgöző utolsó képért csak kattintson!)

Egy másik kép tanúsága szerint a Sandy által keltett hullámokon fóka is jött – ez a felvétel éppenséggel valódi, a szépséghibája csak az, hogy semmi köze a mostani természeti katasztrófához, hanem hónapokkal ezelőtt készült, amikor egy állatkert, a Lake Superior Zoo lett áradás áldozata.

Aki kicsit mer hazudni, az lop, főleg pár évvel ezelőtti hírügynökségi képeket. Ilyen például a George Washington hídról készült 2009-es hangulatfelvétel, vagy az a szeptemberi fotó, amelyen a virginiai Arlington Nemzeti Temetőben lévő Ismeretlen katona sírjánál, szakadó esőben tiszteleg a díszőrség. A hatásvadászatra fogékonyabb Photoshop-akrobaták viszont inkább a filmvilágból merítenek. Ehhez az egyik kézenfekvő forrás a német filmrendező, Roland Emmerich 2004-es katasztrófafilmje, a Holnapután, benne az emlékezetes jelenettel a hullámok ostromát álló Szabadság-szoborról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.