Naomi Campbell átadta a véres gyémántokat

A Charles Taylor volt libériai diktátortól szerzett, „piszkosnak látszó köveket” Jeremy Ratcliffe, Nelson Mandela gyermekalapítványának volt igazgatója juttatta el a dél-afrikai rendőrségnek – jelentették be a szupermodell tegnapi tanúvallomása után.

Campbell csütörtökön a  Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges hágai törvényszék előtt tett vallomásában  elismerte, hogy 1997-ben egy zacskóban „piszkosnak látszó köveket” kapott ajándékba a Charles Taylor akkori libériai elnök társaságában elköltött vacsora után, de azt állította, nem tudta, hogy Taylor küldte neki azokat.

A topmodell azt mondta a bíróságon, hogy később a szóban forgó köveket egy barátjának adta oda, aki karitatív tevékenységet folytatott Dél-Afrikában. Ez a barát, Jeremy Ratcliffe a Nelson Mandela Gyermekalap igazgatója volt akkoriban. 

Campbell kérte barátját, hogy a drágaköveket értékesítsék, és a befolyt pénzösszeget fordítsák gyermekek megsegítésére. Ratcliffe azonban nem akarta, hogy a gyermekalap esetleg illegális tevékenységbe keveredjen a csiszolatlan gyémántok  kétes eredete miatt, hiszen azokat annak idején Taylor valószínűleg a több ezer embert meggyilkoló Sierra Leone-i felkelőktől kapta cserébe azért, hogy felfegyverezze őket. Ratcliffe ezért megtartotta a gyémántokat, és most átadta őket a dél-afrikai rendőrségnek.

Naomi Campbell barátja pénteken közölte: átadta a dél-afrikai rendőrségnek azokat a gyémántokat, amelyeket a brit topmodell állítólag Charles Taylor volt libériai elnöktől kapott ajándékba, majd neki továbbította azokat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.