Cameron elsőként ülhetett az Air Force One-on

Obama és Cameron ma a Közel-Keletről tárgyal. Mindeközben kitüntető külsőségek és bensőséges gesztusok jellemzik David Cameron hivatalos látogatását Washingtonban.

Szerda délelőtt Washingtonban tizenkilenc ágyúlövés köszöntötte a brit kormányfőt a Fehér Ház gyepén, majd megkezdődtek a hivatalos megbeszélések Barack Obama és David Cameron, illetve a delegációk vezető tagjai között. A csúcstalálkozó legbeszédesebb, jelképes jelentőségű aktusaira már korábban sor került. Még David és Samantha Cameron indulását megelőzően a házigazda és vendége közösen jegyzett cikket jelentetett meg a The Washington Post-ban, hangsúlyozva a folytatódó „speciális viszony” fontosságát.

A kedd esti szórakozás után ma Barack Obama és David Cameron a Közel-Keletről tárgyal
U.S. President Barack Obama talks with British Prime Minister David Cameron (front 2nd R) during the NCAA men's college basketball tournament game between Mississippi Valley State and Western Kentucky in Dayton, Ohio, March 13, 2012. REUTERS/Matt Sullivan (UNITED STATES - Tags: POLITICS SPORT BASKETBALL ENTERTAINMENT)

A hivatalos tárgyalások előestéjén David Cameronnak páratlan megtiszteltetésben volt része. Barack Obama külföldi partnerei közül elsőként szállhatott fel az elnöki különgép, az Air Force One, egy minden létező luxussal felszerelt háromszintes Boeing 747-200B 371 négyzetméteres fedélzetére, és utazhatott a világ legbefolyásosabb politikusával az ohiói Daytonba, ahol együtt tekintették meg a „March Madness” elnevezésű egyetemi kosárlabda mérkőzést.

Cameron saját bevallása szerint nem követte könnyen a meccset, és sok kérdést kellett feltennie a sportágban híresen járatos Obamának. Cserébe kötöttek egy „egyezményt”, melynek jegyében a brit konzervatív vezető beavatja az elnököt a krikett rejtelmeibe.

A kormányfő nagy utat tett meg elődjéhez, Gordon Brownhoz képest, akinek egy alkalommal egy New York-i szálloda konyhájába kellett követnie Obamát, mert más lehetőséget nem kapott a négyszemközti beszélgetésre.

Az egy évvel ezelőtti hivatalos állami látogatás viszonzásaként, amikor is Barack és Michelle Obama II. Erzsébet vendégszeretetét élvezte a Buckingham-palotában, a brit kormányfő feleségével az elnöki vendégházban, a Blair House-ban szállhatott meg.

David Cameron és felesége, Samantha, aki Michelle Obamával bonyolít le külön programokat, szerda este az amerikai politikai, gazdasági és kulturális élet színe-java társaságában díszvacsorán vesz részt a Fehér Házban, csütörtökön rövid látogatásra New York-ba érkezik, majd visszatér Londonba.

Ma a Közel-Keletről tárgyalnak

David Cameron brit kormányfő tegnap érkezett az Egyesült Államokba, Barack Obama amerikai elnökkel ma Afganisztánról, Szíriáról és Irán atomprogramjáról tárgyalnak.

Cameron szerint az afganisztáni lövöldözés miatt nem változtathatják meg a menetrendet a kivonulásról. Viszont meg kell beszélni, hogy mi lesz 2014 után, amikor is egy kisebb csapat Afganisztánban marad, hogy kiképezze az afgán katonákat. Cameron szerint ugyan mindenki azt akarja, legyen vége az afganisztáni ügynek, azonban azt tudni kell, hogy nem egy tökéletes demokráciát fognak maguk mögött hagyni, hanem egy súlyos, „fejlődési problémákkal” küszködő országot.

Cameron megerősítette, hogy szó lesz arról is, hogyan buktassák meg Bassár el-Aszad szír elnököt katonai beavatkozás és újabb szankciók nélkül. Cameron nem igazán hisz az alulról jövő kezdeményezésekben: – Az egyetlen útja, hogy vége legyen annak, ami Szíriában történik, az az, ha Aszad lemond, nem pedig egy alulról szervezett forradalom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.