Cameron ragaszkodik az EU-népszavazáshoz

A konzervatív párti brit kormányfő kijelentette, hogy a jövő csütörtöki brit parlamenti választások után nem kíván olyan kormány miniszterelnöke lenni, amelyik nem ír ki népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról.

David Cameron a BBC televíziónak nyilatkozva vasárnap azt mondta: stratégiája változatlanul az, hogy újra kell tárgyalni Brüsszellel Nagy-Britannia és az Európai Unió viszonyrendszerét, egyezségre kell jutni, és ennek az egyezségnek az alapján kell kiírni a népszavazást, amelyen arról kell majd dönteni, hogy Nagy-Britannia az EU tagja maradjon-e.

Cameron szerint az elmúlt évtizedekben olyan sok szuverén döntési jogkör került át a londoni kormánytól Brüsszelhez, hogy itt az ideje a változtatásnak, és annak, hogy minderről a brit választók elmondhassák véleményüket.

A brit kormányfő közölte: bízik abban, hogy a London által igényelt reformokat el tudja érni az Európai Bizottságnál, és Nagy-Britannia tagja maradhat a megreformált Európai Uniónak. Hozzátette: véleménye szerint Nagy-Britannia akkor kezdene sodródni az EU kijárata felé, ha Londonnak nem lennének konkrét reformtervei az unió átalakítására.

Utalva arra, hogy a május 7-i parlamenti választáson a Konzervatív Párt ismét koalícióra kényszerülhet az új kormány megalakításához, Cameron kijelentette: nem fogja hagyni, hogy bármely más párt az EU-népszavazás elhagyását a koalíciós alku tárgyává tegye.

„Történjék bármi, nem leszek olyan kormány miniszterelnöke, amelyiknek (programjában) nem szerepel a népszavazás a brit EU-tagságról" - fogalmazott Cameron.

A brit kormányfő már két éve bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad a májusi választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017 végéig népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét Brüsszellel olyan kérdésekben is, amelyek az EU-szerződések módosítását igényelnék. A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

A Konzervatív Párt szeretné elérni egyebek mellett az átmeneti bevándorlási korlátozások rendszerének teljes reformját. A párt választási programjának egyik kiemelt pontja szerint az Európai Unió további bővítésének jóváhagyása fejében London ragaszkodni fog ahhoz, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az új tagországokra, amíg azok gazdaságai nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe.

A Konzervatív Párt ennek alapján gyakorlatilag azt szeretné elérni, hogy az EU-tagállamok a mostani uniós szerződésekben szereplő, legfeljebb hét évi átmeneti időszaknál hosszabb ideig is korlátozhassák az újonnan csatlakozó országok munkavállalóinak bevándorlását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.