Cameron mint a gőzhenger

Radikális, az eddigi toleranciával szakító törvényjavaslatokkal startol David Cameron új, a választások nyomán immár tisztán konzervatív kormánya. A vesztes Munkáspárt új reménysége a nigériai-ír-angol felmenőkkel bíró Chuka Umunna lehet.

Az egy héttel ezelőtti, váratlanul egyértelmű konzervatív győzelmet hozott parlamenti választás után expresszsebességgel alakult meg az új brit kormány. David Cameron miniszterelnök szerdán a Nemzetbiztonsági Tanács előtt ismertette a terrorizmus elhárítását célzó új törvényt, amelyet a legutóbbi parlamenti ciklusban korábbi koalíciós partnerei, a Liberális Demokraták elfogadhatatlanul keményvonalasnak nyilvánítottak és elutasítottak. Az előterjesztéssel Cameron véget kíván vetni a „mérgező” iszlám fundamentalista ideológia terjesztésének és a szélsőséges nézetek eddigi, „túlzottan toleráns” tudomásulvételének. A törvényjavaslat értelmében be lehetne tiltani a demokratikus vívmányokat aláásó propagandát és a nyilvános helyeken előadott uszító beszédeket. Az Ofcom médiafelügyeletnek például joga lesz fellépni a szélsőséges véleményeket hangoztató tévécsatornákkal szemben. A törvényjavaslat alsóházi tárgyalása során az ellenzék biztosan felveti a kényes egyensúly szükségességét, hiszen a sajtó- és szólásszabadságot nem lehet korlátozni Nagy-Britanniában.

David és csapata. Cameron a toryk első mandátumos parlamenti képviselőivel
David és csapata. Cameron a toryk első mandátumos parlamenti képviselőivel
Stefan Rousseau / Reuters

David Cameron ígéretének megfelelően 2017 vége előtt népszavazást kell rendezni a szigetország európai uniós tagságáról. A kormányfő és az EU reformjának serkentésével megbízott régi-új pénzügyminisztere, George Osborne a nyilvánosság előtt abban reménykedett, hogy gyors haladásra lehet számítani a Brüsszel és London közötti kapcsolat átalakításában. A brit kormányfő azt szerette volna, ha a változásokat egy új EU-s szerződés rögzítette volna, támogatva ezzel a tagság folytatásának ügyét. Wolfgang Schäuble német szövetségi pénzügyminiszter sietett azonban kijelenteni, hogy erre a brit referendum előtt már nem kerülhet sor. A pozíciójában megerősített brit belügyminiszter, Theresa May csak fokozta az uniós tisztségviselők és London közötti feszültséget. A szerdai The Timesban megjelent cikkében kifejtette: nem ért egyet az EU külügyi főmegbízottja, Federica Mogherini álláspontjával, miszerint a Földközi-tengerből kimentett migránsokat nem szabad akaratuk ellenére visszaküldeni hazájukba. A Cameron egyik potenciális, későbbi utódjaként emlegetett May szerint a megközelítés csak bátorítja a szebb jövő reményében életüket is kockáztató illegális bevándorlókat. London attól tart, hogy az Európai Unió kvótarendszerének bevezetésével Nagy-Britannia, az integráció egyik legtehetősebb tagja az eddigi 14 ezernél is több menekültet lenne kénytelen befogadni.

Miközben a magának a legcsekélyebb lazítást sem megengedő Konzervatív Párt máris a lovak közé csapott, a vesztes ellenzék vezére, Ed Miliband az eseménydús éjszakai életéről híres Ibizán nyalogatja sebeit. A Labour váratlanul súlyos veresége után a pártnak az elmúlt években háttérbe szorított nagyágyúi, Tony Blair, Peter Mandelson, Jonathan Powell volt kabinetfőnök, sőt Ed Miliband bátyja, a 2010-es vezetőválasztás során vele szemben alulmaradt David is éles kritikát gyakorolt az elhibázott választási kampány miatt. Mindannyian felrótták a bukott politikusnak, hogy visszatért a múltba, nem tudott perspektívát adni az embereknek, elidegenítette a jómódú középosztályt, az üzleti életet és a vállalkozókat.

Az okok elemzése mellett elsőbbséget kap az ellenzék új vezérének megválasztása. A korábbi szabályok megváltoztatásával minden párttagnak és regisztrált támogatónak egy szavazata lesz, azaz nem ismétlődhet meg az öt évvel ezelőtti eset, amikor a szakszervezetek blokkvoksa juttatta győzelemre Ed Milibandet a fivérével, Daviddel szemben. Kérdés, hogy a csak 2010-ben mandátumot szerzett fiatal nemzedék, vagy a Blair–Brown-érában miniszteri tisztséget is betöltött középkorú gárda kap-e bizalmat. Előbbiek közül a 36 éves, nigériai-angol-ír háttérrel rendelkező, jó fellépésű Chuka Umunnát tekintik a legnagyobb esélyesnek. A tapasztaltabb csapatból Andy Burnham volt egészségügyi tárcavezető, illetve Yvette Cooper korábbi munkaügyi miniszter, majd az ellenzék belügyi szóvivője számíthat elvtársai támogatására. A vezetőválasztás eredményét a szeptemberi pártkonferencia előtt hirdetik ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.