Cameron magára maradhat a bevándorlás korlátozásával

Legközelebbi EU-szövetségesei is arra figyelmeztették David Cameron brit miniszterelnököt, hogy nem fogják támogatni kísérleteit az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás korlátozására – írta csütörtökön a Financial Times.
A londoni gazdasági napilap online kiadása megszólaltatta Stefan Löfven svéd és Alexander Stubb finn miniszterelnököt, akik egybehangzóan ellenezték az EU-n belüli migráció London által követelt szigorítását.

Löfven szerint „nem igazán lehet szó belső piacról", ha e piacot az uniós tagállamok együtt kiépítik, azután egy vagy két ország előáll azzal, hogy meg akarja változtatni.

Alexander Stubb azt mondta a Financial Timesnak, hogy jóllehet meg kell érteni Nagy-Britannia kívánságait, Nagy-Britanniának is meg kell értenie azonban, hogy a többi EU-tagország számára „hol húzódnak a határok". A finn kormányfő szerint az áruk, a tőke, a szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlását biztosító négy alapvető európai uniós szabadságjog „szent". Hozzátette: igen nehezen tudná elképzelni az EU-n belüli szabad mozgás valamilyen formájú korlátozását.

A brit kormány által követelt migrációs szigorításokat sajtóértesülések szerint Németország is elveti. A Der Spiegel című német hírmagazin hétvégi értesülése szerint Angela Merkel kancellár akkor sem lenne hajlandó az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás London által igényelt korlátozásának támogatására, ha Nagy-Britannia e korlátozások nélkül kilépne az EU-ból.

David Cameron az elmúlt hetekben több nyilatkozatában is kijelentette, hogy a brit kormány álláspontja szerint nem lehet feltételek nélküli jognak tekinteni az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgást. A brit miniszterelnök a minap azt mondta, hogy a bevándorlás szigorításának kérdésében nem fogad el nemleges választ Brüsszeltől.

Az utóbbi időszakban több vezető uniós tisztviselő – köztük José Manuel Barroso, a múlt héten leköszönt előző Európai Bizottság elnöke is – figyelmeztette a brit kormányt, hogy az Európai Unión belüli szabad mozgás az alapvető szabadságjogok egyike, és ennek bármiféle egyoldalú korlátozása ellentétes lenne az uniós jogszabályokkal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.