Cameron kevesebb Európát akar

Nagy-Britannia az Európai Tanács elnökéhez címzett levélben fejti ki, milyen reformokat tart szükségesnek az Európai Unióban ahhoz, hogy az ország a közösség tagja maradjon. David Cameron miniszterelnök egyebek közt korlátozná az EU-n belüli munkaerő-áramlást, és úgy véli, kellő politikai akarattal végre lehet hajtani a London által szorgalmazott változásokat.

A sokszínűségben látja Európa erejét a brit miniszterelnök, aki annak elismerését kéri, hogy a problémákra adott helyes válasz „nem mindig a több, hanem néha a kevesebb Európa". David Cameron a Királyi Külügyi Intézet – londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House – hallgatósága előtt részletezte azokat a reformokat, amelyeket a brit kormány szerint az Európai Uniónak végre kellene hajtania ahhoz, hogy Nagy-Britannia a jövőben is a közösség tagja maradhasson. Cameron annak kapcsán mondott beszédet, hogy kedden adják át az Európai Tanács elnökének, Donald Tusknak azt a levelet, amelyben London kifejti álláspontját erről a kérdésről.

Fotó: Pool / Reuters

Az európai vezetők előtt álló kihívásokhoz képest a britek által kért változások nem számítanak lehetetlennek, a szükséges politikai akarattal meg lehet valósítani őket – mondta a politikus, aki először az euróövezeti és a valutaunión kívüli EU-tagállamok viszonyára tért ki. Kifejtette: London szerint semmi nem indokolja, hogy az euróövezet és az európai egységes piac földrajzi határai egybeessenek. Cameron szerint törvényerejű határozatban ki kell mondani, hogy az Európai Unióban „egynél több" fizetőeszköz létezik, és azt is, hogy egyetlen EU-tagállamot sem érhet diszkrimináció annak alapján, hogy milyen pénzt használ.

Vétójogot nem kér ugyan a nemzeti parlamenteknek a brit miniszterelnök, mert az megbénítaná az EU-t, de azt szükségesnek tartja, hogy a tagországok törvényhozásainak egy része csoportba tömörülve elutasíthasson a nemzeti érdekeiknek ellentmondó uniós jogszabályokat. Ugyanakkor Cameron korlátozná az unión belül migrációt, az új tagországokra csak akkor terjesztené ki a szabad munkaerő-áramlás lehetőségét, ha azok gazdaságának teljesítménye közelít a britéhez.

Egyesíteni kell a különböző javaslatokat, ígéreteket és megállapodásokat – az egységes piacról, a kereskedelemről és a szabályozások enyhítéséről –, ezeket világos elkötelezettséggé kell alakítani, amely „az egész Európai Unió DNS-ébe beírja a versenyképességet" – idézett Cameron beszédéből a Reuters. Mint a kormányfő kifejtette, az európai vezetőktől felmentést kér Nagy-Britannia számára az alól, hogy az egy minél szorosabb unióért dolgozzon, de kijelentette: az országot fenyegető új veszélyek közepette nincs kétsége afelől, hogy az „európai kérdés nemcsak a gazdasági biztonságról, hanem a nemzetbiztonságról is szól".

Donald Tusk megerősítette, hogy megkapta az EU-nak szóló brit levelet, és a jövő héten megkezdődnek a tárgyalások a tagországokkal, valamint az Európai Parlamenttel. George Osborne brit pénzügyminiszter már kedden Brüsszelbe utazott, hogy Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozzon. A megbeszélés része azoknak a londoni diplomáciai erőfeszítéseknek, amelyekkel a brit EU-tagságról 2017 végéig tartandó népszavazás előtt a közösség reformját akarják elérni. Michael Fallon védelmi miniszter a BBC-nek azt mondta, hogy az egyeztetés „nehéz, hosszadalmas, ám nagyon tartalmas" lesz, és hisz a miniszterelnök sikerében. Az Európa-ügyi tárcát vezető David Lidington viszont közölte: már a decemberi EU-csúcsra megegyezést várnak, igaz, a pontos időzítést még korainak nevezte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.