Cameron már fekete vagy ázsiai miniszterelnököt vizionál

A brit miniszterelnök szerint a pártja, a Konzervatív Párt adja majd Nagy-Britannia első fekete vagy ázsiai származású miniszterelnökét.

A konzervatív párti brit kormányfő szombaton egy londoni kampányrendezvényen - Margaret Thatcherre, illetve a viktoriánus korszak egyik miniszterelnökére, Benjamin Disraelire utalva - felidézte, hogy a konzervatívok soraiból került ki Nagy-Britannia első női és első zsidó miniszterelnöke.

"Tudom, hogy egy nap mi leszünk az első fekete vagy az első ázsiai miniszterelnök pártja is" - mondta Cameron a dél-londoni Croydon kerületben tartott választási gyűlésen.

A kormányfő kiemelte, hogy az előző, 2010-ben tartott parlamenti választásokon a Konzervatív Párt alsóházi frakciójában az addigi kettőről 11-re emelkedett a fekete vagy ázsiai bevándorlók gyermekeként született képviselők száma. "Ez még nem elég, de már jó előrelépés" - hangsúlyozta Cameron. Hozzátette: a május 7-én esedékes parlamenti választásokon a Konzervatív Pártnak több fekete és egyéb etnikai kisebbségi társadalmi csoporthoz tartozó jelölje lesz, mint bármely más pártnak.

A Konzervatív Párt az idei választásokon 56, a legfőbb vetélytárs, a Munkáspárt 52 fekete és ázsiai jelöltet indít.

Cameron a szombati kampányrendezvényen kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az ő utódjaként szóba jöhet-e Sajid Javid kulturális miniszter, aki pakisztáni bevándorlók leszármazottja. A fiatal, népszerű politikust a brit sajtó és a politikai elemzők egyaránt Cameron egyik esélyes utódjelöltjének tartják, ám a jelenlegi brit kormányfő a szombati londoni választási gyűlésen csak annyit mondott, hogy utódjának kiválasztása nem az ő feladata.

A konzervatív párti kormányfő néhány hete a BBC televíziónak nyilatkozva bejelentette, hogy ha a május 7-ei választások után is ő lesz Nagy-Britannia miniszterelnöke, öt évre szóló újabb mandátumát kitölti, de az utána következő választásokon már nem indul, mivel akkor már ideje lesz új vezetőt választani.

Cameron első számú ellenfele a mostani választásokon Ed Miliband, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje, aki lengyel holokausztmenekültek gyerekeként született. Amennyiben májusban a Munkáspárt alakíthat kormányt, Miliband lenne - Benjamin Disraeli után - Nagy-Britannia második zsidó miniszterelnöke.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.