Cameron eljöhet Orbánhoz

Villámkörutat tervez a jövő héten több EU-társállamban David Cameron brit miniszterelnök, hogy támogatókat toborozzon a London által igényelt uniós reformokhoz, és útja során ellátogathat Magyarországra is - írta meg nem nevezett magas rangú brit kormányilletékesekre hivatkozva a pénteki The Times.
A tekintélyes konzervatív brit napilap értesülése szerint Cameron a jövő hét második felében indul a körútra, miután II. Erzsébet királynő a hagyományoknak megfelelően szerdán ismerteti a május 7-i parlamenti választások után alakult új konzervatív párti kormány első évének törvényalkotási programját.
Fotó: Matt Dunham / Reuters

A tervezetben szerepelni fog a törvényjavaslat a legkésőbb 2017 végéig tervezett népszavazásról, amelyen Cameron tervei szerint Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról kell majd dönteni.

Addig azonban a brit kormány újra akarja tárgyalni az EU-hoz fűződő viszonyrendszerét, és a tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna.

A brit kormány ragaszkodni akar ahhoz is, hogy az EU-n belüli szabad munkaerőmozgás alapelve mindaddig ne vonatkozzék az újonnan felvett tagországokra, amíg gazdaságaik nem zárkóznak fel a jelenlegi EU-tagállamok fejlettségi szintjének közelébe. A brit választók e tárgyalások eredményei alapján dönthetnének arról a referendumon, hogy az EU-n belül vagy kívül akarják-e tudni hazájukat.

A The Times pénteki értesülése szerint Francois Hollande francia elnök már meghívta párizsi látogatásra a brit kormányfőt, a Downing Street azonban ennél szélesebb körű látogatássorozatot szeretne, amelynek során David Cameron ellátogatna Berlinbe, és az út valószínűleg érinti Hollandiát és Magyarországot is. Emellett a brit lap szerint lehetséges egy római megálló is.

A The Times szerint a brit kormányfő előtt álló feladat mértékét mutatja, hogy brüsszeli diplomaták máris jelezték: valószínűleg illegálisnak minősül az a terv, hogy a Nagy-Britanniába más EU-tagállamokból érkező munkavállalók az első négy évben nem részesülhetnének - egyéb szociális juttatások mellett - különböző adókedvezményekben sem. A brit lap szerint számos EU-diplomata kifejtette azt az álláspontot, hogy ez a terv összeegyeztethetetlen az Európai Unión belüli szabad munkaerőmozgás elvével, és diszkriminációval ér fel.

A kormányzó brit Konzervatív Párt már az előző választások előtt meghirdette azt a célt, hogy a nettó bevándorlást évi több százezerről néhány tízezerre kell leszorítani, a folyamat azonban ezzel ellentétes irányban halad.

A brit statisztikai hivatal (ONS) csütörtökön tette közzé legújabb éves összeállítását a migrációról, és az adatok szerint a tavalyi naptári évben nettó 318 ezer volt a Nagy-Britanniában tartósan letelepülő új bevándorlók száma az egy évvel korábbi 209 ezer után.

Az ONS „statisztikailag szignifikánsnak" nevezte a nettó bevándorlás egy év alatt mért növekményét.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint meredeken növekszik az EU-társállamokból érkezők száma is: az idei első negyedévben 283 ezerrel több külföldi EU-állampolgár élt Nagy-Britanniában, mint a tavalyi azonos időszakban

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.