Cameron békepartnerségre biztat

Megállapodásra sürgette a feleket David Cameron brit kormányfő, miután tárgyalt Mahmud Abbasz palesztin elnökkel is. A brit miniszterelnök előzőleg Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel folytatott megbeszéléseket. Netanjahu közös sajtóértekezletükön kikelt Abbasz ellen, aki szerinte nem ellenzi a Gázából kiinduló, az izraeli polgári lakosság elleni brutális rakétatámadásokat.

Az elmúlt napokban Gázából több rakétatámadást intéztek Izrael déli körzetei, városai ellen. A rakéták  többségét megsemmisítette a Vaskupola nevű védelmi rendszer, s az izraeli haderő tüzérségi és légitámadásokkal válaszolt a támadásokra. Csütörtökön az Iszlám Dzsihad terrorszervezet bejelentette, hogy egyiptomi közvetítéssel tűzszünetet kötöttek. Az Iszlám Dzsihad azt közölte előzőleg, hogy a rakétákat  „Izrael megszállási bűnei miatt” lőtték ki.

Az ok feltehetően az, hogy egy izraeli haditengerészeti kommandó elfoglalt a Vörös-tengeren egy panamai zászló alatt szállított iráni rakétaszállítmányt, amelyet Teherán Gázába küldött volna. A másik ok: kívülről beleszólni az izraeli–palesztin tárgyalásokba. Attól tartanak Gázában, hogy a felek az USA nyomására mégis kötnek valamilyen alkut. A Gázát uraló Hamasz és a még szélsőségesebb Dzsihád nem akar semmilyen rendezést.

Cameron  a Közel-Keleten biztatta partnereit, hogy legyenek „békepartnerek”, és vállaljanak népszerűtlen lépéseket. Egyelőre nem látszik, hogy a felek erre készek lennének: Izraelnek komoly biztonsági kockázatot kellene vállalnia, és területeket kell feladnia. Abbasz a megállapodással mozgalma alapelveivel szakítana. Egyelőre kiút számukra Netanjahu azon követelése, hogy a palesztinok ismerjék el országát, mint a zsidó nép államát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.