Cameron bedobta magát a skót függetlenség elleni kampányban

Megszakadna a szívem, ha a brit család széthullana – így kampányolt a skótok maradása mellett David Cameron brit miniszterelnök Edinburghban. A brit politikusok szabályosan pánikba estek, miután a hétvégén kiderült, hogy a felmérések szerint fej-fej mellett áll a függetlenségpártiak és a kilépést ellenzők tábora.Korábban mindenki biztosra vette, hogy a skótok többsége elutasítja majd a függetlenségét, ezért nem is nagyon kampányoltak a nem mellett, miközben Alex Salmond skót miniszterelnök szívósan győzködte a társadalmat a kilépés mellett.

– Az emberek most azt gondolják, hogy ez olyan, mint a parlamenti választás, öt év múlva legfeljebb meggondolom magam, ha elegem van a kormányból. De ez a döntés nem a következő öt évről, hanem a következő évszázadról szól – mondta meglehetősen érzelmes beszédében Cameron.

Az egyáltalán nem biztos, hogy Cameron kampánya segít a nem tábornak, a brit kormányfő ugyanis minden idők egyik legnépszerűtlenebb konzervatív politikusa a skót lakosság körében. A többi pártvezér, a munkáspárti Ed Milliband vagy a liberális Nick Clegg is angol születésű, ők is hevesen kampányolnak most Skóciában – mérsékelt sikerrel. "Ha busszal jöttek volna, örömmel elküldtem volna nekik a viteldíjat" – idézte a Reuters Alex Salmondot, arra utalva, hogy a brit politikusok ügyködése inkább az ő malmára hajtja a vizet.

David Cameron ráadásul saját túléléséért is küzd, Ha jövő csütörtökön az igen szavazatok győznek, akkor nagy valószínűséggel vennie kell a kalapját, és – nyolc hónappal a választások előtt – lemondatják a kormányfői posztról. Őt tartják ugyanis felelősnek azért, hogy idáig jutottak a dolgok: kezdetben három opciójuk lett volna a skótoknak, nagyobb autonómiát is kérhettek volna az Egyesült Királyságon belül, de Cameron úgy vélte, hogy egy egyértelmű igen/nem kérdés tisztább helyzetet teremt, és megvétózta a harmadik választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.