Calderón nem várja meg Obama esküjét

A mexikói drogbandák példátlanul véres háborúzása közepette tárgyal hétfőn Felipe Calderón mexikói elnök és Barack Obama, még az utóbbi hivatalba lépése előtt. Az elnöki találkozó diplomáciai körökben már hagyománynak számít; mindig a mexikói vezető látogatja meg először az új elnököt Washingtonban.

Hétfőn kerül sor a már hagyományos találkozásra Mexikó és az USA frissen megválasztott elnöke között a Washingtoni Mexikói Kulturális Intézetben - írja az Associated Press hírügynökség. A csúcs ezúttal még Obama beiktatása előtt lesz. A George W. Bush kormányzása alatt megtépázott kétoldalú kapcsolatok megerősítése érdekében, három fő téma kerül terítékre: a kábítószer-ellenes harc, a bevándorlás és a gazdasági válság.

2008-ban minden korábbinál több, 5000 áldozatot követelt a drogkartellek harca Mexikóban. A bevándorlás égető problémája nem enyhült, miközben Mexikó amerikai exportja radikálisan csökkent - komoly gondot okozva a latin-amerikai országnak, amelynek messze legfontosabb kereskedelmi partnere az USA.

A kábítószer háborúval kapcsolatos halálos áldozatok száma megkétszereződött 2008-ban. Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma a legveszélyesebb szervezett bűnözői csoportnak nevezte a mexikói drogkartelleket, akik az országhatáron csatároztak a legnagyobb intenzitással. Washington még tavaly egy több millió dolláros segélycsomaggal támogatta a mexikói kormány erőszak elleni harcát. Barack Obama pedig már korábban ígéretet tett arra, hogy visszaszorítja az országából Mexikóba folyó fegyvercsempészetet, amely egyes adatok szerint napi közel 2000 fegyvert jelent.

Calderón elnök irodája vasárnap előre jelezte, hogy a mexikói államfő diplomáciai útján kiáll majd országa Egyesült Államokban letelepedett lakóiért. A bevándorlóknak "jobb körülményeket és jogaik tiszteletben tartását" fogja kérni a mexikói elnök és kifejezi nemtetszését az USA országával szemben gyakorolt migrációs politikája miatt. Azonban Mexikóban is belátják, hogy Obama prioritásává tenni mindezt a gazdasági válság aggasztó körülményei között nehéz feladat lesz a mexikói elnök számára.

A mexikói államfő barátságos és segítőkész fogadtatásra számíthat újonnan hivatalba lépő északi partnerétől. Barack Obama 2008-ban támogatott egy - később megbukott - törvényjavaslatot, amely lényegesen javította volna a mexikói bevándorlók helyzetét. A javaslat reális esélyt adott volna az illegális bevándorlóknak az állampolgárság megszerzésére.

Felipe Calderón előreláthatólag George W. Bush leköszönő államfővel is találkozik kedden, hogy a szervezett bűnözés elleni fellépésről tárgyaljanak.

Lefoglalt kokaint őriznek álarcos mexikói haditengerészek a nyugat-mexikói Manzanillo kikötőjében
Lefoglalt kokaint őriznek álarcos mexikói haditengerészek a nyugat-mexikói Manzanillo kikötőjében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.