Calais-ban is a vonatokat célozták meg a menekültek

Bevándorlók ezrei szivárogtak be szerdán éjszaka a Párizst Londonnal összekötő vasút alagútjába Calais közelében, megbénítva az Eurostar vonatok közlekedését. Több szerelvénnyi utas ragadt a vasúti kocsikban.

A menekültek Calais-Frethun állomásnál – amely az Angliába tartó bevándorlók legújabb célpontja – mentek fel a sínekre. A francia vasút üzemeltetője emiatt kénytelen volt leállítani a közlekedést a Csatorna-alagút bejáratánál – számolt be a Reuters.

Öt Eurostar vonat vesztegelt órákon keresztül. Az egyik szerelvény utasait megkérték, hogy jelezzék, ha bármilyen zajt hallanak, ami arra utalna, hogy menekültek másznak fel a kocsik tetejére. Sokan sötétben voltak kénytelenek várakozni, miután a vasúttársaságnak ki kellett kapcsolnia az áramszolgáltatást. 

Az Eurostar Twitterén közölte, hogy az öt vonatból három később folytathatta útját Londonba. Kettő pedig visszatért az induló állomására, Londonba, illetve Párizsba. 

3000-4000, a Közel-Keletről, Ázsiából és Afrikából érkező menekült él a Calais környéki táborokban, és próbál a rendőrök kijátszásával feljutni a szigetországba tartó vonatokra, kamionokra vagy kompokra. 

A Eurotunnel szóvivője elmondta, hogy a calais-i kikötő és az alagút bejáratánál a biztonsági intézkedések szigorítása miatt a menekültek új útvonalakat keresnek, ahol bejuthatnak. Az egyik ilyen Calais-Frethun állomás is, amely öt kilométerre a szárazföldön fekszik, és éppen kívül esik a Eurotunnel által ellenőrzött zónán.

Az év elejétől a menekültek főleg a kamionokat célozták meg, amelyek a közúti alagúton vagy a kompokkal mentek Angliába. A hét elején már nemcsak a teherautókra, hanem a turisták kompra várakozó kocsijaiba is próbáltak bejutni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.