Tálib belviszály Pakisztánban

Cáfolta Bajtullah Mehszúd, a pakisztáni tálibok vezetőjének halálát a szélsőséges muzulmánok egyik parancsnoka. Elemzők szerint a mozgalom csak időt akar nyerni.

A pakisztáni törzsi terület egyik legtekintélyesebb parancsnoka, Hakimullah Mehszúd a BBC világrádió internetes oldalán nevetségesnek nevezte a Bajtullah Mehszúd haláláról szóló híresztelést, szerinte ezt a hírszerző ügynökségek ötölték ki.

Egyes elemzők úgy vélekednek, hogy a pakisztáni tálib vezetés megosztott az utód kérdésében és Hakimullah cáfolata csupán időnyerést szolgál. Hakimullah  az afgán határ közelében húzódó Orakzai, Kurram és Khyber törzsi régióban tevékenykedik, és úgy tekintenek rá, mint a megölt tálib vezér utódára.

A pakisztáni kormány belügyminisztere pénteken közölte, hogy nagy valószínűséggel életét vesztette egy amerikai légicsapásban Bajtullah Mehszúd, a pakisztáni tálibok vezetője. A Rehman Málik belügyminiszter által elmondottakat névtelenül nyilatkozó amerikai illetékesek is megerősítették, mindkét forrás hangsúlyozta ugyanakkor, hogy egyelőre nincs bizonyíték a kezükben. "Okkal feltételezhetjük, hogy Mehszúd halott, de ezt egyelőre nem tudjuk minden kétséget kizáróan megerősíteni" - fogalmazott még pénteken egy amerikai tisztségviselő.

A pakisztáni belügyminiszter szombaton már arról számolt be, hogy Iszlámábádba érkező jelentések szerint fegyveres összetűzés robbant ki a pakisztáni tálibok vezetéséért két rivális parancsnok között. Mali közlése szerint a belviszály Vali-ur-Rehman és Hakimullah Mehszúd között tört ki, s kormányzati értesülések szerint az egyik parancsnok életét vesztette. A viszály áldozatának nevét csak a történtek megerősítése után lehet megtudni. A belügyminiszter bejelentését megelőzően pakisztáni tévécsatornák olyan, egyelőre meg nem erősített jelentéseket közöltek, hogy Hakimullahot megölték azon a találkozón, amely Bajtullah Mehszúd utódlásának kérdését volt hivatott eldönteni.

A harmincas évei közepét taposó Bajtullahnak az elmúlt években többször is keltették már halálhírét, ám ezt a tálibok rendre cáfolták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.