Cáfolják, hogy a románok is sorban állnának a magyar állampolgárságért

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szerint nem tőlük származik az az információ, hogy erdélyi románok is tömegével nyújtottak be honosítási kérelmet. A Transilvaniareporter.ro alaptalan pletykáknak dőlt be.

Ahogy azt korábban megírtuk, erdélyi románok is tömegével nyújtottak be honosítási kérelmet, és kaptak magyar állampolgárságot. A kérelmezőket állítólag főleg az amerikai és kanadai vízummentesség, illetve a könnyebb nyugat-európai munkavállalás vonzza.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács közleménye szerint számtalan téves és légből kapott információ került nyilvánosságra annak kapcsán, hogy több mint tízezer román kérvényezte a magyar állampolgárságot az EMNT szatmári és máramarosi irodáiban.

A Tanács irodáiban a közlemény szerint nem veszik jegyzékbe a kérvényezők adatait. Az irodahálózat célja, hogy naprakész információkkal segítsék az egyszerűsített honosítási eljárás iránt érdeklődőket iratcsomójuk összeállításában, továbbá közvetítői szerepet töltsenek be Magyarország illetékes hatóságai – külképviseletek, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal – és a honosítási kérelmet benyújtók között.

Az irodákban nem tartják nyilván, hogy kinek a honosítási kérvényét hagyták jóvá a magyar hatóságok. Az EMNT szerint ezért a Transilvaniareporter.ro hírportál hazudik, amikor EMNT-s forrást jelöl meg arra vonatkozóan, hogy Adrian Ştef, a Szatmár Megyei Tanács elnöke és Ovidiu Silaghi volt miniszter is kérvényezte volna a magyar állampolgárságot.

A közlemény szerint az EMNT nem adott ilyen információt a hírportál szerkesztőjének, aki alaptalan pletykáknak dőlt be. A két politikus is tagadta a portál állításait.

Az EMNT irodái a magyar állampolgárságot kérelmezők nemzetiségére vonatkozóan sem vezetnek nyilvántartást, így az az információ sem tőlük származik, hogy „négyezer avasi” és „nyolcezer máramarosi” román nemzetiségű személy nyújtotta volna be honosítási kérelmét az illetékes hivatalokhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.