Cáfol a bengázi támadással gyanúsított milíciaparancsnok

Ahmed Abu Khattala Reutersnak adott interjújában beismerte, hogy a helyszínen volt az USA bengázi nagykövetsége elleni támadás idején, de azt tagadta, hogy ő irányította volna az akciót.

-A tudósítások szerint senki nem tudja, hogy hol vagyok, azt állítják, bujkálok. Pedig itt vagyok, itt ülök egy szállodában, hamarosan megyek a nővérem gyerekeiért –mondta Reutersnak adott interjújában Ahmed Abu Khattala, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő irányította az USA bengázi nagykövetsége elleni támadást, amelyben megahét az Egyesült Államok líbiai nagykövete. Az amerikai újságok líbiai forrásokra hivatkozva korábban azt közölték, hogy Ahmed Abu Khattala volt a vezetője az USA bengázi nagykövetségét ért támadásnak, és egyelőre nem tudni, hogy hol tartózkodik. Amerikai kormányzati források szerint vizsgálják a milíciaparancsnok szerepét, de azt egyelőre nem tudják, hogy ő volt-e a támadás vezetője, vagy a szervezésben segédkezett.

A líbiai belügyminisztérium egyik munkatársa a Reutersnak elmondta, hogy a férfit a támadás idején lefényképezték a nagykövetség közelében, de nem volt elég bizonyíték arra, hogy letartóztassák. Ahmed Abu Khattala tagadta, hogy ő lenne a támadással gyanúsított Ansar al-Shariah milícia vezére, habár azt elismerte, hogy sok tagját ismeri. A hírügynökségnek nyilatkozó szakértő szerint ez a milícia nagyon megosztott, és több parancsnok is tevékenykedik akcióikban.

A férfi elmesélte, a merénylet napján felhívták, hogy az amerikai nagykövetségnél éppen készülőben van egy támadás, és azonnal menjen a helyszínre. Állítólag csak azért ment oda, mint mindenki más: kíváncsi volt rá, mi történik. Abu Khattala elmondta, hogy mikor a nagykövetségre érkezett felhívta a bengázi biztonsági erőket – a Február 17-e Brigádot és a Líbiai Legfelső Biztonsági Bizottságot -, hogy távolítsák el az autókat és az embereket a kirendeltség közeléből, hogy elkerüljék az összecsapásokat. Ezután egy őrtől megtudta, hogy három, tüntetőkre lövő biztonsági ember bennragadt a nagykövetségen. Mire az épülethez érkezett, már kiszabadultak, és ezek után el is hagyta a helyszínt.

Az amerikai kormányzat szerint a merénylők kihasználták a Mohamed prófétát gúnyoló film elleni tüntetéseket. -A prófétát sértő film közvetlen támadás volt az értékeink ellen. Ha Amerikai jó viszonyt akar a muzulmán világgal, akkor tisztelettel kell felénk fordulnia. Ha erővel jönnek, erővel fognak találkozni –mondta a férfi.

Abu Khattaláról amúgy nem sokat tudni. A Moammer Kadhafi elleni felkelés idején megalapította az Obeidah al-Jarrah brigádot. Tavaly őket vádolták az egykor Kadhafihoz hű, majd a felkelőkhöz átpártolt Abdelfattah Younes tábornok meggyilkolásával. Abu Khattala Kadhafi bukása után feloszlatta a brigádot, néhány tagja azonban más milíciához, például az Ansar al-Shariah csoporthoz csatlakozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.