Büszke balkáni kakasok

A Balkán két legharciasabb és legbüszkébb kakasa – írta a bécsi Die Presse – ezúttal visszafogott hangnemben beszélgetett. Alekszandar Vucsics kétnapos albániai látogatását történelminek mondják: szerb kormányfő most tárgyalt először Tiranában. A cél a feszültség oldása, az EU-s tagság elnyerésének közös célkitűzése és az infrastrukturális beruházások megvitatása volt.
Edi Rama albán és Milo Djukanovics montenegrói miniszterelnök figyeli Isa Mustafa koszovói és Alekszandar Vucsics szerb kormányfő tiranai kézfogását
Edi Rama albán és Milo Djukanovics montenegrói miniszterelnök figyeli Isa Mustafa koszovói és Alekszandar Vucsics szerb kormányfő tiranai kézfogását
Armando Babani / MTI/EPA

Vucsics találkozott Edi Rama albán kormányfővel,Bujar Nishani államfővel és az albániai szerbek képviselővel is, csütörtökön pedig egy regionális gazdasági fórumon vett részt. A tárgyalások során a Nis–Pristina–Tirana autópálya kiépítése, a Szerbiát Koszovón át Albániával összekötő vasútvonal felújítása, a turizmus és a gazdasági együttműködés szerepelt napirenden. Az Edi Ramával folytatott megbeszélést követően Vucsics azt mondta: bár a két ország Koszovó tekintetében eltérő álláspontot képvisel – Szerbia saját területeként, Albánia pedig független államként tekint rá –, a két ország kapcsolatai jobbak, mint valaha. Rama hasonló hangnemben nyilatkozott, szerinte a véleménykülönbségek ellenére a régió stabilitása érdekében Szerbiának és Albániának azzá kell válnia a Balkán számára, ami Franciaország és Németország volt Európában a második világháborút követően, és közösen kell megvalósítaniuk a határok nélküli Nyugat-Balkánt. Koszovó továbbra is sarkalatos témája a Szerbia és Albánia közti kapcsolatoknak, ezért rendkívül fontosnak mondta a Belgrád és Pristina közti párbeszédet.

Novemberben Rama 68 év után az első magas rangú albán vezetőként járt Belgrádban, utoljára 1947-ben Enver Hoxha elnököt fogadta Josip Broz Tito. Az eredetileg októberre tervezett vizit egy futballmeccs miatt szenvedett halasztást: az október 14-i Eb-selejtezőn a belgrádi stadion felett egy drónra kötött Nagy-Albánia-zászló jelent meg, amitől elszabadultak az indulatok, a meccset lefújták, a kormányfői látogatást pedig elnapolták. A botrányos esetet ezúttal sem lehetett megkerülni, és ebben a kérdésben most sem volt egyetértés: Rama csupán viccként élte meg az incidenst, szerinte az albánok számára nem Nagy-Albánia, hanem az EU jelenti a jövőt, Vucsics szerint azonban az, ami a stadionban történt, politikai indíttatású provokáció volt. Rama azzal zárta le a vitát: a régió törékeny békéjét nem szabad egy focilabda miatt veszélybe sodorni, és a történteken ezzel a látogatással végleg sikerült túllépniük a feleknek.

A belgrádi kormányfői találkozó még jóval indulatosabbra sikeredett. Akkor Rama – áthágva a protokoll szabályait – független államként beszélt Koszovóról, amit Vucsics provokációnak és sértésnek minősített. A német Deutsche Welle szerint a két ország között a mostani visszafogott megnyilatkozások ellenére is áthidalhatatlan ellentétek feszülnek, és a két kormányfő valószínűleg csak brüsszeli nyomásra hajlandó az együttműködésre. A Le Monde című francia napilap szerint viszont Vucsics és Rama új fejezetet nyitott a megbékélési folyamatban. Fatmir Sheholli pristinai politikai elemző a szerbiai Tanjugnak azt nyilatkozta: a kapcsolatok alakulása stabilizációhoz és fejlődéshez vezethet a régióban, de a koszovói sajtóban az eseményt elhomályosította a hír, miszerint szerdán a civilek elleni háborús bűnök elkövetésének vádjával elítélték az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) két parancsnokát. Az úgynevezett Drenica csoport két tagjára Mitrovicában összesen 18 év börtönbüntetést mért ki az Európai Unió koszovói jogi és igazságügyi missziójának (Eulex) bírói tanácsa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.