Bush nem ünnepli Obamával Bin Laden halálát

A terror elleni háború elindítója, a volt amerikai elnök nem akar túlságosan reflektorfénybe kerülni. Az oroszok egy kicsit azért kérnek a likvidálás dicsőségéből.

George W. Bush nem fogadta el Barack Obama meghívását arra az ünnepségre, amelyet az Oszama bin Laden megölése alkalmából tartanak csütörtökön a közel tíz évvel ezelőtti terrortámadások egyik fő színhelyén, a manhatteni Ground Zerónál - közölte kedd este a volt amerikai elnök hivatala.

A volt elnök megtisztelőnek veszi a meghívást, de továbbra sem akar túlságosan reflektorfénybe kerülni" - közölte szóvivője, David Sherzer.

Obama beszédet mond az ünnepségen, és találkozik néhány olyan családdal, amely elveszített valakit a 2001. szeptember 11-én végrehajtott terrortámadásokban.

Obama vasárnap este felhívta telefonon Busht, hogy tájékoztassa őt a Bin Laden elleni sikeres akcióról, majd a volt elnök közleményt adott ki, amelyben gratulált Obamának, az amerikai erőknek és a hírszerzésnek a jelentős eredményhez. Sherzer hozzátette, hogy Bush elnök együtt ünnepli minden amerikaival, hogy megnyerték a terror elleni háborúnak ezt a fontos csatáját.

Miután a terrortámadások nem sokkal Bush első hivatalba lépése után történtek, az elnök elindította a terror elleni háborút, amelynek az egyik fő célja éppen Bin Laden kézre kerítése volt, de ez második hivatali ideje végéig sem sikerült.

50 milliót is adtak volna Bin Laden fejéért

Bin Laden megtalálásában az orosz titkosszolgálatnak is része volt - írta a Komszomolszkaja Pravda című orosz napilap rendszerint igen jól tájékozott katonai tudósítója a lap szerdai számában.

Viktor Baranyec emlékeztetett rá, hogy nem sokkal a New York-i ikertornyok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merénylet után, amikor az Egyesült Államok az afganisztáni hadműveletet készítette elő, a Pentagon Moszkvában járt képviselői kérték az orosz kollégákat, hogy osszák meg velük a bin Laden főhadiszállásáról szóló információikat. Akkor az afganisztáni szovjet háború (1979-1989) katonai térképeit tették eléjük, s azokon mutatták meg a legvalószínűbb helyeket a pakisztáni-afganisztáni határon. Később ezek a feltételezések helyesnek bizonyultak, de Bin Ladennek minden támadás alkalmával sikerült egérutat nyernie.

A továbbiakban az amerikai fél többször meghívott Washingtonba - részben már nyugállományba vonult, de korábban Afganisztánban szolgáló - magas rangú orosz tiszteket és katonai hírszerzőket konzultációkra.

Baranyec nem hivatalos információi szerint az orosz titkosszolgálatok két csoportot szerveztek muzulmán felderítőkből, akiket az orosz Kaukázusból menekülő terroristákként dobtak át Tádzsikisztánon és Üzbegisztánon át Afganisztánba. E saját forrásból Moszkva jutott ahhoz az értesüléshez, hogy Bin Laden végképp áttelepült Pakisztánba. Ehhez a hírhez a Pentagon is hozzájutott saját csatornáin. Mintegy másfél évvel ezelőtt a két fél közösen úgy ítélte meg, hogy bin Laden végleg letelepedett valahol Pakisztán falvaiban, és mindkét fél folytatta a keresését. A feladatot azonban nagyon megnehezítette, hogy a pakisztáni népi hírszerzés - az al-Kaida szimpatizánsai -, és a pakisztáni titkosszolgálatok számos munkatársa védte bin Ladent.

Ezúttal is egy áruló +segített+, aki követelte a bin Laden fejére kitűzött 25 millió dollárt, bár a hírek szerint az amerikaiak készek lettek volna akár 50 milliót is fizetni. Amikor tavaly már pontosan lehetett tudni a rejtekhelyet, Pakisztánba turisták és üzletemberek képében, különböző országokból megérkeztek a különleges egység tagjai, akik hozzáláttak a villa elleni hadművelet előkészítéséhez - írta Baranyec.

Emlékeztetett rá, hogy Anatolij Szafonov, az orosz államfő különleges megbízottja a nemzetközi terrorizmus elleni harc kérdéseiben tavaly a RIA-Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjújában kijelentette: Bin Laden ügyében az orosz és az amerikai titkosszolgálatok között nincs semmiféle eltérés. E téren az amerikaiakkal teljes egyetértés van, mind jogi, mind gyakorlati, mind operatív téren. Elfogása vagy megsemmisítése inkább technikai kérdés, idő kérdése.

Őrizetben a villa építtetője

Két nappal Bin Laden halála után őrizetbe vették az al-Kaida vezér búvóhelyéül szolgáló abbotábádi luxusvilla építéséért felelős vállalkozót - közölte szerdán a pakisztáni rendőrség egyik szóvivője.

A hatóságok azt akarják kideríteni, hogy a fallal körülvett, többszörösen biztosított háromemeletes lakóházat célzottan az al-Kaida számára építették-e. A rendőrök még keresik a villa tulajdonosát, aki 2005-ben az építkezést megrendelte.

Aszif Ali Zardari pakisztáni államfő közlése szerint Iszlámábád nem vett részt Oszama bin Laden likvidálásában, és nem tudott arról, hogy a terroristavezér az ország területén tartózkodik. A legtöbb biztonsági szakértő azonban erősen kételkedik abban, hogy Bin Laden éveken át zavartalanul pergethette napjait anélkül, hogy a titkosszolgálatok és a hatóságok ne tudtak volna róla.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.