Bush és Obama parancsára támadott a Stuxnet

Az iráni nukleáris dúsítót megtámadó számítógépes vírust az Egyesült Államok készítette izraeli segítséggel – állítja jövő héten megjelenő könyvében a The New York ­Times (NYT) washingtoni irodájának vezetője.

David E. Sanger munkájából összefoglalót közölt pénteken a lap, s kiderül belőle: az Olympic Games, azaz Olimpiai Játékok kódnevű programot még George W. Bush hagyta jóvá, aki leköszönésekor azt ajánlotta utódjának: ezt mindenképp folytassa. Barack Obama megfogadta a tanácsot, sőt fel is gyorsította a munkát. A program becslések szerint ezer és ötezer közötti nukleáris centrifugát tett tönkre azáltal, hogy a natanzi erőmű vezérlőrendszerét manipulálva, túlpörgette a készülékeket.

Sanger 18 hónapon át dolgozott a könyvén, és számos olyan amerikai és izraeli illetékessel beszélt, aki közelről ismeri a programot. Szerintük az amerikaiak két okból vonták be Izraelt a munkába: szükségük volt a szakértelmükre, emellett úgy vélték, így megakadályozhatják, hogy Izrael csapást mérjen Iránra. Úgy gondolták, ha elég közel engedik őket a Stuxnethez, el fogják hinni, hogy az valóban hatásos lesz a perzsa állam feltételezett atomfegyverprogramjának késleltetésére. (Teherán továbbra is azt állítja, nukleáris programja békés, polgári célú.)

A program során először fel kellett deríteni a natanzi erőmű felépítését. A kémprogramot (mivel az erőmű nem kapcsolódik az internethez) egy USB adathordozó és egy hanyag munkatárs segítségével juttatták be az épület hálózatába. Az erre telepített vírus pedig „hazaküldte” az információkat. Ezután dolgozták ki a centrifugákat túlpörgető számítógépes „kártevőt”. Ez teljesen kiszámíthatatlan időpontokban és különböző mértékben okozott hibát. Ráadásul a vezérlőbe olyan jeleket küldött, mintha minden rendben lenne. Ez összezavarta az irániakat, fejvesztve keresték a hibát. Többeket ki is rúgtak. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bécsi központjában egy feljegyzésben azt olvasni: az irániak már annyira nem bíznak saját berendezéseikben, hogy maguk is figyelik őket, és rádión jelentenek róluk a központba. „Az volt a cél, hogy butának érezzék magukat, s ez sikerült is” – mondta a program egyik résztvevője.

A Stuxnet talán ma is működne, ha nem kerül rá a natanzi erőmű egyik munkatársának laptopjára. Innen egy programozási hiba miatt elkezdett terjedni az egész világon. Kárt nem tudott okozni más berendezésben, de felfedezték. Obama akkor úgy rendelkezett: tovább kell működtetni a programot, így az még nyilvánosságra kerülése után is több héten át rongálta a centrifugákat. Egyébként sem az amerikai, sem az izraeli programozók nem ismerik el, hogy ők lennének felelősek a programot lebuktató hibáért.
„A korábbi kibertámadások csak számítógépekben tettek kárt” – mondta a NYT tudósítójának Michael V. Hayden. A CIA egykori vezetője szerint ez volt az első eset, amikor egy efféle támadás fizikai rombolást okozott. „Ezzel valaki átlépte a Rubicont.”

Az iráni elnök, Mahmud Ahmadinedzsád látogatást tesz Natanz urándúsító üzemében.
Iranian President Mahmoud Ahmadinejad visits the Natanz nuclear enrichment facility, 350 km (217 miles) south of Tehran, April 8, 2008. Iran has begun installing 6,000 new centrifuges at its uranium enrichment plant, Ahmadinejad said on Tuesday, defying the West which fears Tehran is trying to build nuclear bombs. Picture taken on April 8, 2008. REUTERS/Presidential official website/Handout (IRAN). FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.