Bush emberének irodája képviseli a MÁV-ot Amerikában

James Baker, az idősebb George Bush egykori amerikai elnök külügyminiszterének ügyvédi irodája védheti a Magyar Államvasutakat (MÁV) a chicagói holokausztperben - tudta meg lapunk. A Baker Botts elsősorban kedvező árajánlatával előzött meg ugyancsak neves irodákat, köztük a Réczicza, White & Case-t. Sőt a MÁV által a per első szakaszára szánt 45 millió forintos keretnek is aláígért értesülésünk szerint.

Forrásaink azt mondják: a magyar holokausztáldozatok kontra MÁV ügyben a védő a Baker Botts vezető ügyvédje igazi washingtoni "nagykutya", a 35 éves ügyvédi tapasztalattal bíró William Jeffres lehet. Ő az iroda honlapja szerint Nixon exelnököt is sikerrel védte a Legfelsőbb Bíróságon, és elérte azt is: a kerekesszékeseknek joguk legyen az amerikai sportlétesítmények megközelítésére. Ugyanakkor a Baker Botts komoly nemzetközi tapasztalattal is rendelkezik. Sikerrel képviselték Oroszországot egy energiacég kisajátítási ügyében, és védték a szaúdi királyi családot is egy szeptember 11-el összefüggő esetben.

Ezzel sztárügyvédek csatájára lehet számítani a chicagói holokausztperben, amelynek tétje formailag a felperesek által követelt 1,24 milliárd dollár - ez azonban az 1944-es érték szintén követelt kiigazításával 9 milliárdra is rúghat. A felperesek jogi képviselői közül Anthony D'Amato az első amerikai ügyvéd, aki perelt és nyert a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróságon. Ő a most is vele dolgozó Robert Pavich-csal együtt a hágai ENSZ-törvényszéken is szerepelt védőként. Richard Weisberg New York-i jogászprofesszor egyik szakterülete pedig az európai jogintézmények és a holokauszt összefüggése.

Washingtoni megfigyelők szerint az összegyűjtött amerikai precedensek alapján a MÁV-nak esélye lehet rá, hogy a bíró idővel, de még a per érdemi szakasza előtt joghatóság hiányára hivatkozva felmentse. Ugyanakkor azt is mondják amerikai források, hogy az Obama-adminisztráció az ilyesfajta ügyekben a peren kívüli megegyezést látja a legszívesebben, mert akkor sérülnek a legkevésbé a kétoldalú kapcsolatok.

Úgy tudjuk: bár a februárban indított perben az első meghallgatást jövő csütörtökre írták ki Chicagóban, azon nem várható érdemi fejlemény. A bíróságon jelenleg az iktatott iratok tanúsága szerint az érintett felek egyelőre a hágai kézbesítési egyezmény körüli, ilyenkor szokásos formai köröket róják. A bíró csak a múlt héten adta ki a Magyarországra szóló igazolást Pavichék ügyvédi irodájának, tanúsítva, hogy joggal jár el a felperesek nevében. Utóbbiakhoz időközben néhány ausztráliai illetőségű személy is csatlakozott.  

A felvételen Németh Miklós, a Minisztertanács elnöke (k) átadja  George Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok elnökének (b) és James Baker amerikai külügyminiszternek a lebontott vasfüggöny egy-egy darabját 1989. július 12-én
A felvételen Németh Miklós, a Minisztertanács elnöke (k) átadja George Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok elnökének (b) és James Baker amerikai külügyminiszternek a lebontott vasfüggöny egy-egy darabját 1989. július 12-én. MTI Fotó: Manek Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.