Bush elbúcsúzott a sajtótól

A nyolc nap múlva hivatalából távozó George Bush amerikai elnök hétfőn megtartotta utolsó sajtótájékoztatóját, amelyen egyebek között a gázai válságról, a gazdaság helyzetéről és Irakról beszélt.

Gáza kapcsán kijelentette: Izraelnek joga van az önvédelemhez. Ugyanakkor arra intett, hogy el kell kerülni a polgári áldozatokat. Tartós békét szerinte csak akkor lehet elérni, ha a Hamász palesztin radikális szervezet felhagy az Izrael elleni rakétatámadásokkal. Véleménye szerint el kell érni, hogy megszűnjön az Egyiptomból Gázába irányuló fegyvercsempészet, amely lehetővé teszi az Izrael elleni támadásokat.

U.S. President George W. Bush is pictured during his final news conference in the Brady press briefing room at the White House in Washington, January 12, 2009.
U.S. President George W. Bush is pictured during his final news conference in the Brady press briefing room at the White House in Washington, January 12, 2009.

Bush - aki az amerikai elnökök között először tűzte ki célul az úgynevezett kétállami megoldást - ismét hangsúlyozta: csak Izrael és az önálló palesztin állam egymás mellett élése hozhat tartós békét.

Az amerikai gazdaság válságával kapcsolatban azt mondta, hogy kormányának lépései nyomán megkezdődött a befagyott hitelpiac kiolvadása, amely a felépülés első fázisa. Azt is elmondta, utóda, Barack Obama nem kérte tőle, hogy kezdeményezze a 700 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomag második felének felhasználását, de ha kérte volna, ő megtette volna. A hátralevő időben ő viszont már nem folyamodik érte, mondta.

"A legjobbat kívánom a megválasztott elnöknek" - jegyezte meg, és egy kérdés kapcsán kifejtette: a legnagyobb fenyegetés, amivel az új elnöknek szembe kell majd néznie, egy lehetséges terrortámadás az Egyesült Államok ellen. Azt mondta, az ellenség kárt akar okozni Amerikának. Az egyéb fenyegetések között említette Iránt és Észak-Koreát, amelyeket korábban "a gonosz tengelyéhez" sorolt. Fontosnak nevezte, hogy erős ellenőrzési mechanizmus szülessen Észak-Korea nukleáris programját illetően.

Irak témájában kifejtette: nem tudja megítélni, hogy a demokrácia fennmarad-e, de sokat bírált 2007-es csapaterősítési döntését máig helyesnek tartja. A népszerűtlen iraki háború miatt keményen kritizált Bush azt mondta: az amerikai elnökök igyekezhetnek elkerülni a vitákat és a nehéz döntéseket, de "ez nem az ő természete". Mint mondta, nem tudna a tükörbe nézni texasi otthonában, ha a bírálatok hatására megváltoztatta volna azt a döntését, amely szerinte a legjobban szolgálta hazája érdekeit. Hozzátette: Obama is csalódott lesz majd a hangos bírálók miatt.

Utolsó sajtótájékoztatóján Bush azt mondta a tudósítóknak, hogy időnként nem tetszett neki, amit írtak vagy jelentettek róla, de tiszteletet érez munkájuk iránt. "Néha félrealábecsültek (misunderestimated) engem" - mondta viccelődve, megismételve egyik legtöbbet idézett régi bakiját, de hozzátette: "köszönet az Önök munkájáért".

George Bush jövő kedden adja át az elnöki hatalmat az Egyesült Államok 44. elnökének, Barack Obamának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.