Burmában végre az ellenzék is indulhat a választásokon

A hadsereghez kötődő párt megengedte a burmai ellenzéknek, hogy induljanak az időközi választásokon. A pártot irányító, évekig házi őrizetben tartott Nobel-díjas politikus, Aung Szan Szú Kjí még nem döntötte el, indul-e a miniszterelnöki posztért.

Indulhat az áprilisban tartott időközi választáson a burmai ellenzék, Aung Szan Szú Kjí pártja, írja a hirado.hu - Most már hivatalosan is lehetőségünk van részt venni a demokratikus folyamatban - erősítette meg a Nemzeti Liga a Demokráciáért szóvivője. A választók összesen 48 parlamenti hely sorsáról dönthetnek, de ez nem befolyásolja jelentősen az erőviszonyokat, az országot irányító katonák ugyanis 110 képviselőt küldhetnek a 440 fős alsóházba, és 56 helyük van a 224 fős felsőházban. A maradék helyek nyolcvan százalékát pedig az őket támogató tömörülés uralja.

Az ellenzék vezére, a híres Aung Szan Szú Kjí az utóbbi éveket házi őrizetben töltötte, a kormánnyal való viszonya pedig csak a 2010-es választások után változott meg, mikor szabadon engedték. Az asszony először indul az időközi választásokon - Úgy vélem, hogy még életemben lesznek tisztán demokratikus választások, bár hogy meddig élek, azt nem tudom előre - nyilatkozta a 66 éves, Nobel-békedíjas Szú Kjí, aki még nem döntötte el, hogy pályázik-e a miniszterelnöki posztra.

Aung Szan Szú Kjí csütörtök este találkozik William Hague brit külügyminiszterrel, aki hivatalos látogatáson tartózkodik Mianmarban. A brit diplomácia vezetője a katonai juntát márciusban felváltó új kormány reformintézkedéseit szeretné ösztönözni.

British Foreign Secretary William Hague shakes hands with Myanmar pro-democracy leader Aung San Suu Kyi at the British ambassador's residence in Yangon January 5, 2012. The two-day visit by Hague is the first by a foreign minister from the former col
British Foreign Secretary William Hague shakes hands with Myanmar pro-democracy leader Aung San Suu Kyi at the British ambassador's residence in Yangon January 5, 2012. The two-day visit by Hague is the first by a foreign minister from the former colonial power since 1955, before the military takeover in what was known as Burma in 1962. REUTERS/Soe Zeya Tun (MYANMAR - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.