Bunyó karácsonyig: kétezer ember verekedett össze a gyárban

A balhé helyszíne az Apple egyik nagy beszállítója, a tajvani Foxconn egyik gyára volt Észak-Kínában. Állítólag egy személyes vita fajult tömegverekedéssé, a gyártósorok állnak.

A kivezényelt rohamrendőrök fékezték meg azt a tömegverekedést, amely az észak-kínai Shanxi tartomány egyik gyárkomplexumánál, Taiyuanban tört ki vasárnap este. Hatósági bejelentések szerint egy személyes vita fajult balhévá, a szidalmakat pedig elég sokan magukra vehették, ugyanis végül kétezer ember esett egymásnak és csépelt önfeledten a két és félszer annyi rohamrendőr érkezéséig. Volt másfajta pusztítás is: a mikroblog-oldalakra feltett képek tanúsága szerint a randalírozók rendőrautókat borítottak fel és kirakatüvegeket törtek be, ahogy a gyár alvópavilonjából továbbterjedt a balhé. Azt, hogy hány embert tartóztattak le a tömegverekedés miatt, egyelőre nem tudni, de negyven ember kórházba került, közülük hárman kritikus állapotban vannak.

Az előzetes vizsgálatok szerint az összetűzés a Shandong tartománybeli és a Henan tartománybeli munkások között tört ki, és semmi köze a gyárhoz. A komplexum egyébként a tajvani székhelyű Foxconné, az Apple egyik nagy beszállítójáé. A tömegverekedés miatt a a cég leállította a munkát: a gyártósorok hétfőn legalábbis nem indultak el, a nyugalomra még mindig a rendőrök vigyáznak. A Foxconn a hírhedten mostoha munkakörülmények miatt korábban már szerepelt a hírekben: tavaly a cégen emiatt öngyilkossági hullám söpört végig. Az esetek miatt a Foxconn végül munkaidőt csökkentett és javított a munkakörnyezeten is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.