Bűnvádi feljelentés miniszterelnök ellen

Sikkasztás gyanújával bűnvádi feljelentést tett a bosznia-hercegovinai szövetségi rendőrség Milorad Dodik, a szerb enklávé miniszterelnöke és kormányának több tagja ellen. Milorad Dodik szerint félre akarják állítani.

Sikkasztás gyanújával bűnvádi feljelentést tett a bosznia-hercegovinai szövetségi rendőrség Milorad Dodik, a szerb enklávé miniszterelnöke és kormányának több tagja ellen.

A helyi média csütörtök este szellőztette meg, hogy az Állami Nyomozó és Védelmi Hivatal (SIPA) tizenegy ember, közöttük a  RS kormányfője és több minisztere ellen tett feljelentést azzal a  gyanúval, hogy részt vettek egy bűnszövetkezetben. A feljelentés Banja Luka-i építőipari beruházásokra  vonatkozik, eszerint a feljelentett személyek 145 millió konvertibilis márkára károsították meg az RS és Bosznia-Hercegovina költségvetését.

A média emlékeztetett arra, hogy a SIPA tavaly kérette be az RS kormányától a dokumentációt egy kormányzati épületegyüttessel  kapcsolatosan, amely építési költsége kétszázmillió konvertibilis márkára rúgott.

A feljelentés nagy vihart kavart a szerb országrészben. Mint kiderült, a feljelentést a SIPA nyomozati osztályának a vezetőjétől származik, és a SIPA igazgatója, Mirko Lujics nem tudott róla semmit.

Dodik szerint a feljelentők, „egyes  szektáns csoportok” megkerülték a SIPA-nál alkalmazott szerb  tisztségviselőket, vagyis politikai célokból visszaéltek a hivatallal. Dodik szerint arra megy ki a játék, hogy megfosszák őt  tisztségétől, ahogyan azt korábban tették Mirko Saroviccsal, az RS volt elnökével.

Nikola Spiric, a bosnyák-horvát országrész miniszterelnöke úgy vélte, az eset arról tanúskodik, hogy az országban  párhuzamos intézmények működnek. A szerb politikus szerint a  bűnvádi feljelentés sajátos háborút jelent Dodik és az RS ellen, így próbálva ingataggá tenni Boszniát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.