Bűnvádi eljárást indított Románia a Sky News újságírói ellen

Hamis információk terjesztése vádjával állíthatják bíróság elé Romániában a Sky News újságíróit, akik egy múlt héten adásba került riportban azt állították, hogy román csempészek látják el fegyverekkel a nyugat-európai terroristákat.

Három erdélyi férfit, akik az augusztus 7-én sugárzott riportban az alárcos fegyverneppert játszották, már öt napja őrizetbe vették. Akkor felmerült, hogy a brit tévéstáb tagjai ellen is eljárás indulhat, de hivatalosan csak annyit közölt a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), hogy őket is kihallgatják egy uniós igazságügyi együttműködési mechanizmus keretében.

A nyomozás kiterjesztésére annak a bírósági döntésnek a nyomán derült fény, amely jóváhagyta a „csempészek", Pántics Levente és Csaba, valamint Szantó Aurelian-Mihai előzetes letartóztatását. Az indoklásból kiderül, hogy az ügyészség már augusztus 11-én kiterjesztette a nyomozást R.S.R., S.C.S. és S.J. brit állampolgárokra, akik „állítólagos romániai fegyverkereskedelemről szóló híreket és információkat terjesztettek a virtuális térben és a médiában, noha tudták, hogy ezek a hírek nem valódiak, és ezáltal a nemzetbiztonságot veszélyeztették". A hamis információk terjesztését egytől öt évig terjedő börtönnel bünteti a román Btk.

A Sky News és veterán riportere, Stuart Ramsay cáfolja, hogy bárkit lefizetett volna, és fenntartja, hogy igazi fegyverkereskedőkkel tárgyalt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.