Bűnvád a volt francia kormányfő ellen

Törvény előtt kell felelnie Dominique de Villepinnek a Clearstream-ügy miatt. A Nicolas Sarkozy-vel folytatott rivalizálásba végül a volt francia miniszterelnökön ccsattan az ostor

Bíróság elé kell állnia Dominique de Villepin volt francia kormányfőnek, akit azzal vádolnak, hogy bűnrészese volt egy rágalmazási ügynek, amelynek egyik sértettje Nicolas Sarkozy jelenlegi elnök.

Dominique de Villepin felelősségre vonását a párizsi államügyészség kezdeményezte, az ügyben eljáró vizsgálóbíró pedig elfogadta az indítványt.

Az úgynevezett „Clearstream-ügyben” az a gyanú merült fel, hogy 2004 januárjában Villepin külügyminiszterként Jacques Chirac akkori államfő tudtával rendelt el titkos nyomozást egy utóbb hamisítványnak bizonyult lista ellenőrzésére, amely több mint nyolcszáz közéleti személyt kevert pénzmosás gyanújába. A listán szerepelt az akkori belügyminiszter Sarkozy is, aki Villepin riválisa volt a jobboldali elnökjelöltségért folytatott küzdelemben. Az ügyészség szerint Villepin már 2004-ben tisztában volt azzal, hogy a hozzá eljuttatott lista hamisítvány.

A vizsgálóbírók azt feltételezik, hogy a volt miniszterelnök részt vett a riválisa lejáratására megtervezett manipulációban, megvádolva több száz más közéleti személyt is azzal, hogy a luxembourgi Clearstream pénzintézeten keresztül mostak tisztára a francia fregattok 1991-es tajvani eladásából származó pénzeket.

A Clearstream-ügyből a 2007-es elnökválasztás előtt lett politikai botrány, miután az elnökjelöltségre pályázó Sarkozy tudomást szerzett arról, hogy az időközben hamisítványnak bizonyult lista ügyében a tudta nélkül folyt titkos nyomozás, s ezt követően nyilvánosan meggyanúsította saját miniszterelnökét.


Elmarasztaló ítélet esetén Villepinre akár öt évig terjedő börtönbüntetés is kiszabhatnak, rajta kívül
az ügyészség még négy másik személyt is megvádolt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.