Exminiszterelnököt csukatna le a román kormány

Nicolae Ceausescut, Románia kivégzett kommunista diktátorát vádolták utoljára a nemzetgazdaság aláaknázásával. Most a Bukarestben kormányzó Demokrata-Liberális Párt (D-LP) vezetői elérkezettnek látták a pillanatot, hogy Calin Popescu-Tariceanu volt liberális miniszterelnök, egykori politikai riválisuk ellen ugyanezzel a váddal követeljék bűnvádi eljárás indítását.

Tariceanut egykori szövetségesei – mai politikai ellenfelei – közérdeket sértő hivatali visszaéléssel is vádolják.

Popescu Tariceanu

Sever Voinescu D-LP-képviselő kedden bejelentette a képviselőházban: pártja a törvényhozás hozzájárulását kéri a volt kormányfő ellen indítandó bűnvádi eljáráshoz. Tariceanu közölte: nincs rejtegetnivalója, nem él mentelmi jogával, emelt fővel áll bíróság elé.

A demokrata-liberálisok azt állítják, hogy miniszterelnöksége idején Tariceanu törvényellenes módon adta koncesszióba a kanadai Sterling Resources román leányvállalatának a Fekete-tengernek a Kígyó-sziget körüli kontinentális talapzatának kiaknázási jogát, s ezáltal a román államnak több száz millió eurós kárt okozott.

A liberálisok ezzel szemben úgy vélik, az egész ügyet a háttérből Traian Basescu államfő irányítja, aki mindmáig képtelen volt megemészteni, hogy Tariceanu az elnöki tervek útjában állt, és nem mondott le a miniszterelnöki tisztségről, amikor Basescu ezt követelte.

A tengertalapzat jelentős részét, 79,34 százalékát Románia hosszadalmas hágai bírósági huzavona után kapta meg, legyőzve Ukrajnát. Becslések szerint a talapzat alatt tízmillió tonna kőolaj és mintegy százmilliárd köbméter földgáz van.

Csak a hágai siker után derült ki Bukarestben, hogy a pereskedés idején a Tariceanu-kormány módosította a Sterlinggel a kilencvenes évek elején kötött feltárási szerződést. Az új szerződés a kanadai cégnek exkluzív kiaknázási jogot biztosít, a kitermelésből azonban Románia csak minimális mértékben, csekély adó formájában részesül.

A képviselőház állandó bizottsága úgy döntött, hogy a D-LP kérelmét a ház jogügyi szakbizottságához irányítja, amelynek a nyár folyamán kell döntenie arról, hogy támogatja vagy sem a Tariceanu elleni eljárást. Valeriu Zgonea a képviselőház titkára közölte: a bizottságnak jelentést kell készítenie arról, hogy adottak-e a feltételek a bűnvádi eljárás beindításához.

Februárban maga Emil Boc kormányfő is támadta elődjét, s Tariceanu pert is indított ellene, továbbá Iulian Iancu szociáldemokrata képviselő ellen, mert szerinte hazudtak és rosszhiszeműen nyilatkoztak az ügyben.

Áprilisban a képviselőház különbizottságot hozott létre a Sterling-ügy kivizsgálására. A testület megállapította, hogy a Tariceanu-kormány által megkötött szerződés törvénytelen volt, és az azt megalapozó dokumentumok valótlan adatokat tartalmaztak a kontinentális talapzatban rejlő szénhidrátkincs mennyiségét illetően.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.