Bűntett lesz a terrorizmus támogatása és népszerűsítése is Csehországban

Szerdai ülésén terrorellenes törvénymódosító javaslatot hagyott jóvá a prágai kabinet.

Az indítvány szerint háromtól tizenkét évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják azokat a személyeket, akik nyilvánosan népszerűsítik a terrorcselekményeket, illetve bármilyen módon támogatják a terroristákat. Szigorúan büntetni kívánják azokat a cseh állampolgárokat is, akik külföldön kapnak kiképzést, esetleg anyagi támogatást hazai merényletek végrehajtására - tájékoztatta lapunkat a prágai kabinet szóvivője.

Martin Ayrer közölte azt is, hogy gyorsított eljárásban szeretnék elfogadtatni a módosított jogszabályt. Arra nem tudott válaszolni, hogy ezentúl az interneten, főleg a közösségi oldalakon terjesztett idegengyűlöletet és a terrorcselekmények propagálást is büntetik-e. „Erről a törvényhozás dönt majd" - tette hozzá.

Martin Pelikán cseh igazságügyi miniszter a terrorellenes törvény szigorítását a jelenlegi nemzetközi helyzettel, főleg a sokasodó merényletekkel magyarázta, továbbá azzal, hogy illetékes nemzetközi szervezetek követelik ilyen jogszabály azonnali elfogadását. „Ha késlekednénk, akkor rontaná hazánk hitelét és súlyos gondokat okozna gazdasági és pénzügyi kapcsolatainknak” - tette hozzá a cseh közrádióban (CRo) a tárcavezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.