Büntetőeljárás indul a Mátyás-szobor ügyében?

Büntetőeljárás indítását kérte a román kulturális és örökségvédelmi minisztérium az ügyészségtől a kolozsvári Mátyás király szoborcsoport elé helyezett vitatott tábla miatt - közölte szerdán a szaktárca.

Az MTI bukaresti irodájához szerdán eljuttatott közlemény szerint Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter aláírta azt a dokumentumot, amelyben büntetőeljárás indítását kéri a szobor elé a helyi polgármesteri hivatal által törvénytelenül kihelyezett tábla miatt.

A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kolozsváron
Kolozsvár, 2011. július 19. A Bolyai Kezdeményező Bizottság munkatársai négynyelvű felirattal takarják le a vitatott történelmi idézetet tartalmazó táblát Mátyás király szoborcsoportja előtt Kolozsváron. Az általuk kihelyezett szöveg a III. (Nagy) István moldvai fejedelemmel való török elleni összefogást említi, az egymás ellen vívott moldvabányai csata helyett. MTI Fotó: Biró István

A vitatott felirat egy román történésznek tulajdonított idézetet tartalmaz, amely Mátyás király román származására és egy csatában elszenvedett vereségére utal. A szoborcsoport restaurálását Románia és Magyarország fele-fele arányban finanszírozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.