Büntetésre számíthatnak a ma kormányt ragadó szaúdi nők

Autós tüntetést szerveztek mára Szaúd-Arábiában, ahol ki akarják kényszeríteni a kormányzattól, hogy vagy engedje vezetni a nőket, vagy adjon magyarázatot a tiltásra.

Kemény büntetésre számíthatnak a női autóvezetők, ha fittyet hánynak a nőket érintő vezetési tilalomra, és részt vesznek az autós tüntetésen - közölte a szaúd-arábiai belügyminisztérium. Közel 17 ezer ember írta alá azt a petíciót, mely arra szólítja fel a kormányzatot, vagy engedélyezzék a nőknek, hogy autót vezessenek, vagy adjanak arra magyarázatot, hogy miért van a tiltás még mindig érvényben.

Dacolva büntetéssel, hatóságokkal, férfi uralommal: egy nő autót vezet Szaúd-Arábiában
A woman drives a car in Saudi Arabia October 22, 2013. A conservative Saudi Arabian cleric has said women who drive risk damaging their ovaries and bearing children with clinical problems, countering activists who are trying to end the Islamic kingdom's male-only driving rules. Saudi Arabia is the only country in the world where women are barred from driving, but debate about the ban, once confined to the private sphere and social media, is increasingly spreading to public forums too. REUTERS/Faisal Al Nasser (SAUDI ARABIA - Tags: POLITICS SOCIETY TRANSPORT)

A szombatra tervezett tüntetés a harmadik autós demonstráció 1990 óta, közli a BBC. A szervezők szerint a közvélemény hozzáállásá az utóbbi időben sokat változott, és arra bíztatják a női vezetőket, ragadjanak kormányt, és ne törődjenek a tilalommal. A nők azonban nem alaptalanul tarthatnak a megtorlástól: az 1990-es tüntetés után több nőt letartóztattak és sokan elvesztették a munkájukat. 

A belügyminiszter szerdán egy elég zavaros közleményt adott ki, csütörtökön azonban egyértelművé tette, hogy büntetés vár azokra a nőkre, akik autót mernek vezetni. Az egyik aktivista, Zaki Safar szerint ritka, hogy ilyen egyértelműen beszéljenek a tiltásról, amely nem is annyira hivatalos.

A hét elején száz konzervatív vallástudó kérte a királyi bíróságon összegyűlt tömegtől Rijádban, hogy utasítsák el a tüntetést, az ugyanis a nők összeesküvésének eredménye, és fenyegetést jelent az ország számára. Ezzel szemben a mostani tüntetést megelőzően több tucat nő töltött fel az internetre magáról olyan videót, amelyen autót vezet, őket nem tartóztatták le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.