Bűnösnek vallotta magát a New York-i merényletre készülő autóbuszsofőr

Bűnösnek vallotta magát hétfőn a New Yorkban merényletet tervező, tavaly elfogott egykori denveri autóbuszsofőr, az afgán származású Najibullah Zazi.

A 25 éves férfit szeptemberben tartóztatták le azzal a váddal, hogy robbantásos merényleteket akart elkövetni a 2001. szeptember 11-i merényletek nyolcadik évfordulója idején.

Az al-Kaida kiképzést kapott Zazi bevallotta, hogy mártírhalálra készült, öngyilkos merényletet akart végrehajtani a New York-i metróhálózatban. A szövetségi ügyészek szerint ez lett volna a 9/11-es támadások óta a legsúlyosabb merénylet Amerikában.

A volt repülőtéri autóbuszvezető egy brooklyni bíróságon elmondta: az al-Kaida terrorhálózat azért szervezte be, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre amerikai földön, New Yorkban.

"Feláldoztam volna magam azért, hogy felhívjam a figyelmet arra, amit az amerikai hadsereg a civilekkel művel Afganisztánban" - mondta közönyös hangon Zazi, aki New Yorkban járt középiskolába, később pedig egy mobil kávézót működtetett Dél-Manhattanben, nem messze az egykori Kereskedelmi Világközpont ikertornyaitól.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint az afgán bevándorló 2008 augusztusában Pakisztánban kapott kiképzést az al-Kaidától, hogy a tálibok oldalán harcolhasson. Fegyverhasználatra és pokolgép készítésére tanították meg. A dzsihádista mozgalom azonban őt és két társát visszairányította az Egyesült Államokba azzal a küldetéssel, hogy hajtson végre öngyilkos merényletet. Zazi 2009 januárjában tért vissza Colorado állambeli otthonába, nagy mennyiségben hidrogén-peroxidot tartalmazó kozmetikumot vásárolt, hogy olyan robbanóanyagot állítson elő, mint amilyet az 52 áldozatot követelő 2005-ös londoni merényletekben is használtak.

Zazit azután fogták el, hogy bérelt autójával a 9/11-es merényletek évfordulója előtt néhány nappal New Yorkba utazott, ahol egy Manhattanbe vezető hídon megállt. Az ügyészek hétfőn elmondták: Zazi és társai szeptember 14-15-16-ra időzítették a metró elleni támadást, de tervüket feladták, amikor rájöttek, hogy megfigyelés alatt vannak.

Az afgán származású férfi öt hónap után csak az utóbbi három hétben kezdett együttműködni az ügyészekkel, miután azok közölték vele, hogy börtönbe zárják az anyját, amiért az egy bevándorlási ügyben hazudott a hatóságoknak. Valószínűleg apját is meg akarta menteni a börtöntől, aki szintén hazudott, hogy fedezze fiát. Ezért is döntött úgy, hogy bevallja szerepét a tervezett merényletben.

Zazira, annak ellenére, hogy együttműködött a vádhatósággal, valószínűleg életfogytiglani börtönbüntetés vár.
Bruce Hoffman, a washingtoni Georgetown Egyetem terrorizmusellenes szakértője szerint óriási siker, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok elfogták Zazit, jóllehet nem tudni, hogy az FBI valamilyen következetes módszerrel vagy csak a véletlen szerencsének köszönhetően bukkant a nyomára.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.