Két évre ítélték Chiracot

A volt francia elnököt korrupció, sikkasztás és fiktív állások teremtése ügyében találták bűnösnek. Két év felfüggesztettet kapott. Az ügy, melyben most ítéletet hoztak, az 1990-es évekre nyúlik vissza, mikor Chirac még Párizs polgármestere volt.

A 79 éves Chiracot közpénzek elsikkasztásáért és bizalommal való visszaélésért ítélték el, két év felfüggesztett börtönre.A vádak szerint ugyanis köztársasági elnöki választására készülve olyan embereket vett fel a városházára, akik saját kampányában segítkeztek. Összesen 21 ilyen fiktív állást teremtett a párizsi városházán és további kilencet a francia főváros egyik elővárosában, Nanterres-ben. Ez utóbbiban Alain Juppé külügyminiszter segített neki, akit most 14 hónap szintén felfüggesztett börtönre ítéltek. Az ügynek további kilenc gynaúsítottja volt.

Főhet a feje a volt francia köztársasági elnöknek
French President Jacques Chirac attends a ceremony marking the 62nd anniversary of the end of World War II, at the Arc de Triomphe in Paris May 8, 2007. REUTERS/Charles Platiau (FRANCE)

A volt államfőt, aki 1977-től 1995-ig polgármesterként, majd 1995-től 2007-ig köztársasági elnökként működött, csak hivatali ideje lejárta után lehetett felelősségre vonni az ügyben. A volt álllamfő, aki tíz éves börtönbüntetéssel és 150 ezer eurós bírsággal is büntethető lett volna, a tárgyalás egyetlen napján sem jelent meg. A szeptember öt és 23 között lefolytatott eljárás alatt ugyanis igazolást mutatott be arról, hogy egészségi állapota nem teszi lehetővé számára a részvételt. Az ítélet kihirdetésekor sem ő, hanem nevelt lánya volt jelen.

Chirac mindvégig tagadta az ellene felhozott vádakat, és mint a perben egyik ügyvédje által felolvasott nyilatkozatában is írja: soha nem követett el sem jogi, sem erkölcsi bűntettet. Philippe Pétain, a II. világháborús Vichy-kormány vezetője és a nácik szövetségese óta Chirac az első olyan volt államfő, akit bűnösnek találtak. Jogi képviselői azt mondták, jelenleg is vizsgálják, hogy fellebbezzenek-e az ítélet ellen.

A BBC tudósítója szerint az ítélet meglepetésként érte a franciákat, mert az ügyész korábban azt mondta: nem bizonyított, hogy Chirac tudott a hamis állások létrehozásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.