Bűnösnek ítélték Fujimori volt perui elnököt

Huszonöt év börtönre ítélte egy limai bíróság Alberto Fujimori volt perui elnököt kedden az emberi jogok megsértése miatt. Ez azt jelenti, hogy a 70 éves Fujimorinak élete hátralévő részét minden bizonnyal rácsok mögött kellene töltenie. Első ízben fordul elő, hogy egy demokratikusan választott államfőt Latin-Amerikában utólag felelősségre vontak és elítéltek emberi jogi vádakkal saját országában.

Gyilkosságokban való bűnrészesnek találta Alberto Fujimori volt elnököt a perui legfelső bíróság tanácsa kedden az államfősége idején a katonák által elkövetett két akcióért, továbbá egy vállalkozó és egy újságíró elraboltatásáért.

Az ítélet: huszonöt év börtön. Ez azt jelenti, hogy a 70 éves Fujimorinak élete hátralévő részét minden bizonnyal rácsok mögött kellene töltenie.

Az ítélet 711 oldalas indoklását több óráig olvasták fel. A háromtagú bíróság elnöke, César San Martin közben hangsúlyozta, hogy mind a négy esetben bizonyított Fujimori bűnössége.

Az ügyészség a 16 hónapig tartó per végén 30 évi börtönbüntetés kiszabását kérte az 1991-ben Barrios Altosban, majd egy évvel később La Cantutában a hadsereg egyik különleges osztaga által elkövetett vérengzésért a helyi lakossággal szemben, akiket a gerillák támogatásával gyanúsítottak meg.

A két akcióban 25 civilt, köztük egy nyolc éves gyereket öltek meg. A vád szerint a mészárlásért, miként Samuel Dyer vállalkozó és Gustavo Gorriti újságíró elrablásáért is az elnök a felelős, minthogy utasítására állították fel a különleges osztagot.

A most 70 éves Fujimori 1990-2000 között volt Peru elnöke. Az első időszakban igen népszerű volt a gazdasági eredményeknek, illetve az ultrabalos, “maoista” Fényes ösvény gerillamozgalom elleni harc sikerének köszönhetően.

Kormánya, s mindenekelőtt Vladimiro Montesinos teljhatalmú kémfőnöke utóbb korrupciós botrányba keveredett, s ezért Fujimori elmenekült 2000-ben Japánba, ahol felmenőire hivatkozva állampolgárságot is kapott, így kerülte el a kiadatást.

Ám néhány év elteltével elérkezettnek látta az időt a visszatérésre, Chilében vették őrizetbe, ahonnan aztán 2007 szeptemberében adták ki Perunak. Fujimorit ezt megelőzően már hat évi börtönre ítélték hatalmával való visszaélésekért, s további két büntetőper is folyik ellene korrupciós vádakkal – írta most a miami Nuevo Herald.

A bírósági ítélet kihirdetését több százan várták a rendőrség különleges műveleti központja előtt Limában, egyrészt az egykori áldozatok hozzátartozói, másrészt külön nagyobb csoportban az exelnök hívei.

A Reuters szerint az ítéletnek akár hosszú távú következményei is lehetnek Peruban. Egyrészt mert a jelenlegi államfő, Alan García korábbi – Fujimori időszakát megelőző – elnökségét is érték hasonló emberi jogsértéssel kapcsolatos vádak, noha ügye nem került bírósági szakaszba. A másik fő kérdés, hogy az ítélet mennyiben befolyásolja Fujimori lányának, a közismert törvényhozónak, apja korábbi népszerűségét megöröklő Keikónak a politikai pályafutását, esetleges elnöki ambícióit.

Bűnös. Alberto Fujimori hallgatja az ítéletet
Bűnös. Alberto Fujimori hallgatja az ítéletet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.