Bűnösnek találták a Batman-premier tömeggyilkosát

James Holmes 12 emberrel végzett és hetvenet sebesített meg 2012. július 20-án A sötét-lovag – Felemelkedés aurorai bemutatóján.

Csütörtökön az Arapahoe megyei esküdtszék mind a 165 vádpontban – köztük gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjában is – bűnösnek találta James Holmest, azt a férfit, aki három éve 12 embert mészárolt le A sötét lovag – Felemelkedés című Batman-film premierjén a Denver melletti Aurorában. Az akkor 24 éves Holmes – a Coloradói Egyetem szépreményű agykutatója – 2012. július 20-án hatolt be az aurorai Century mozi egyik termébe, ahol a magával vitt fegyverekből válogatás nélkül lőni kezdett, a 12 ember mellett, akit megölt, még hetvenet sebesítve meg. Holmes gázálarcban, golyóálló mellényben ment ölni, és mivel a film premierjére sokan jelmezt vettek fel, volt, aki azt hitte, a férfi megjelenése része valamiféle show-nak. A mészárlás után a férfi kisétált a vészkijáraton, és éppen indult volna a kocsijával, amikor a mozi parkolójában őrizetbe vették. Nem tanúsított ellenállást, de az még napokig tartott, amíg a lakásában kiépített robbanószerkezet-rendszert hatástalanították a tűzszerészek.  

Holmes (balra kék ingben és terepszínű nadrágban) a csütörtöki ítélethirdetés alatt
Pool / Reuters

Holmes pere áprilisban kezdődött, és főleg akörül forgott, hogy a férfi beszámítható-e vagy sem. A védelme arra hivatkozott, hogy a férfi skizofrén, az esküdtszék nem fogadta el a beszámíthatatlanságáról szóló érveket. A kérdésre egyébként az igazságügyi elmeszakértői vizsgálat sem tudott egyértelmű választ adni. Azt a 22 órányi videofelvételt, amely a Holmesszal készített interjúkat tartalmazza, a perben lejátszották a kilenc nőből és három férfiból álló esküdtszéknek is. A védelem által felkért két pszichiáter szerint Holmes idegösszeomlást kapott a tömeggyilkosság előtt, és nem volt képes különbséget tenni jó és rossz között, a bíróság által kirendelt pszichiáterek pedig azt mondták, hogy Holmes nyilvánvalóan nem volt rendben lelkileg az ámokfutás estéjén, de az kizárt, hogy elmebeteg lenne.

A perben összesen 250 tanút hallgattak meg, és bár maga Holmes egyébként egyszer sem tett tanúvallomást a bíróság előtt, a családjával együtt csütörtökön is ott volt a tárgyalóteremben, zsebre tett kézzel hallgatva az esküdtszék döntését. A USA Today jegyzi meg, hogy a férfira a tömeggyilkosság óta mindvégig a szenvtelenség volt jellemző. Egyszer sem mutatta, hogy megbánta volna a tettét. Azután, hogy őrizetbe vették, állítólag a rendőröktől kérdezgette, hogy mi történik a filmben.

És még 2013-ban egy bírósági meghaéllgatáson
És még 2013-ban egy bírósági meghallgatáson
Pool / Reuters

Carlos Samour Jr. bírónak csütörtökön másfél órába került felolvasni a 165 vádpontot és az esküdtszék döntéseit. Ahhoz, hogy Holmest halálra ítéljék, elég volt gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjában bűnösnek találni.

Az ítélethozatali szakasz hétfőn kezdődik és várhatóan egy hónapig tart majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.