Bűnös a libériai államfő

A bíróság szerint Charles Taylor a Sierra Leonét sújtó polgárháború során segítőként és felbujtóként egyaránt részt vett emberiség elleni bűntettekben, valamint háborús bűnökben, amelyek közt gyilkosság, nemi erőszak, rabszolgatartás és gyermekkatonák bevetése is szerepel.

Bűnösnek találták Hágában Charles Taylort, Libéria egykori elnökét. A bíróság szerint a hadúr a Sierra Leonét sújtó polgárháború során segítőként és felbujtóként egyaránt részt vett emberiség elleni bűntettekben, valamint háborús bűnökben, melyek közt gyilkosság, nemi erőszak, rabszolgatartás és gyermekkatonák bevetése is szerepel. Összesen tizenegy vádpontban találták bűnösnek az exállamfőt. Ítélethirdetés május végén várható.

Charles Taylor az első volt államfő a nürnbergi per óta, akit nemzetközi törvényszék ítélt el
Former Liberian President Charles Taylor (rear L) sits next to a security guard as he waits for the start of a hearing to receive a verdict in a court room of the Special Court for Sierra Leone in Leidschendam, near The Hague, April 26, 2012. A special court delivers its verdict on Thursday on whether Taylor is guilty of crimes against humanity by supporting and directing rebels who pillaged, raped and murdered during the Sierra Leone civil war. The verdict will be the first passed on a former head of state by The Hague's international courts in what human rights advocates say is a reminder that even the most powerful do not enjoy impunity. REUTERS/Peter Dejong/Pool (NETHERLANDS - Tags: CRIME LAW POLITICS)

Sierra Leonéban 1991 és 2002 között folyt polgárháború, amely során a szomszédos Libéria vezetője, Charles Taylor támogatást nyújtott a felkelőknek. A háború különös kegyetlenségéről híresült el: csonkítások, drogokkal elkábított gyerekkatonák, illegális gyémántbányászatból finanszírozott fegyverkezés egyaránt a taktikák közé tartozott. A polgárháború miatt az ország lakosságának közel fele kénytelen volt elmenekülni otthonából, ötvenezren vesztették életüket.

A számtalan felvonultatott tanú ellenére sem volt könnyű dolga a vádnak, ugyanis nem sikerült bizonyítaniuk, hogy az atrocitásokat Taylor parancsára követték el. Az utasításoknak nem volt írásos nyoma, és arra sem volt bizonyíték, hogy Taylor valaha Sierra Leonéban járt volna. Ehelyett banki pénzmozgások nyomai és Taylorhoz közel állók, például egykori testőrök vallomásai alapján próbáltak kapcsolatot találni az egykori elnök és a lázadók között. Nagy nyilvánosságot kapott korábban, amikor Naomi Campbell szupermodell is megjelent a bíróság előtt: állítólag Charles Taylortól kapott gyémántokat egy dél-afrikai útja során.

Taylor ártatlannak vallja magát, védői pedig azzal érvelnek, csupán az Egyesült Államok lejárató kampányáról van szó. Ennek bizonyítására két, a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott diplomáciai táviratot is felhoztak. Az egyikben az amerikai nagykövet mondja azt, hogy Taylort hosszú időre „félre kell tenni.” Taylor maga 50 napon át mondhatta el saját verzióját a tanúk padján.

A Sierra Leone-i háborús bűnöket vizsgáló bíróság eredetileg Freetownban ülésezett, csak Taylor tárgyalását tették át Hágába. A bíróság korábban nyolc személyt elítélt, az exelnök az utolsó, aki felett ítélkezik. Ha börtönbüntetést kap, azt Nagy-Britanniában fogja leülni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.